НОВИНИ

Русия начело на Съвета за сигурност на ООН

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
19:46, 01.04.2023
Чете се за: 03:40 мин.
По света
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

Русия поема от днес ротационното председателство на Съвета за сигурност на ООН, въпреки призивите на Украйна към постоянните страни членки да блокират процедурата. Украинският външен министър определи руското председателството като най-лошата шега за 1 април.

Ролята на председател на Съвета за сигурност на ООН е формална, но руският постоянен представител в ООН Василий Небензя заяви пред руската агенция ТАСС, че планира да е начело на няколко ключови дебата, сред които и този за контрол върху въоръжаването. Казва, че ще обсъжда т.нар. "нов световен ред", който по думите му ще замени сегашния "еднополюсен".

В Туитър украинският външен министър Дмитро Кулеба написа:

"Руското председателство на СС на ООН ярко ни напомня, че нещо не е наред с начина, по който функционира международната архитектура за сигурност. Една държава, която системно руши световния мир и сигурност, застава начело на институции, чиято задача е именно да ги опазва."

А съветникът на украинския президент Михайло Подоляк заяви, че председателството на Русия е поредното изнасилване на международното право. Самият Володимир Зеленски още миналата година призова за реформа или пълно разпускане на Съвета за сигурност на ООН, но от Вашингтон заявиха, че са с вързани ръце, тъй като Хартата на ООН не позволява да бъде отстранявана страна - постоянна членка.

"Очакваме Русия да продължи да използва мястото си в Съвета, за да разпространява дезинформация и да се опитва да оправдава военните си престъпления в Украйна, които са безсрамно нарушение на Хартата на ООН. Държава, която грубо нарушава Хартата на ООН и напада своя съседка, няма място в Съвета за сигурност на ООН", заяви Карин Жан-Пиер - прессекретар на Белия дом.

Русия заедно с Великобритания, Съединените щати, Франция и Китай е страна постоянен член на Съвета за сигурност и работят заедно с още 10 непостоянни членки на ООН. Всяка от 15-те държави в Съвета поема ротационно председателството за по един месец.

Последният път, когато Русия стоеше начело беше през февруари миналата година, когато започна войната в Украйна. В Русия днес започва мобилизация на 147 000 новобранци за армията от 18- до 27-годишна възраст, а руският военен министър Сергей Шойгу обеща да бъдат увеличени доставките на боеприпаси за армията на Русия в Украйна.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локомотив Пловдив надви Хебър Пазарджик в контрола с пет гола
Локомотив Пловдив надви Хебър Пазарджик в контрола с пет гола
Ансамбълът на България триумфира в многобоя на Световната купа в София
Ансамбълът на България триумфира в многобоя на Световната купа в София