Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Всички изборни секции в страната са готови за вота утре

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
19:35, 01.04.2023
Чете се за: 05:12 мин.
У нас
Слушай новината

Подготовката на изборните помещения се извърши по график в цялата страна. Близо 12 000 са секциите, в които ще упражним правото си на глас в страната, в 9366 ще са на разположение и машини. След като изборните книжа и машините бяха предадени и проверени, секциите бяха запечатани и сложени под охрана до утре сутрин. Членовете на секционните избирателни комисии тестваха днес и системата за видеонаблюдение - такова ще има за първи път на избори у нас.

Столичното 122-ро училище беше едно от първите, в които започнаха да пристигат изборните книжа. Те бяха доставени в чували на представителите на 9-те секции, под погледа на полицията. А членовете на избирателните комисии веднага се захванаха с подреждането, слагането на кутиите за бюлетините и разлепването на информационните материали.

1 април - ден за размисъл

С изборните книжа бяха доставени и устройствата за видеонаблюдение на вота - такова ще има за първи път на избори у нас и ще се излъчва на специална платформа, достъпна за всички, след края на изборния ден. Целта е да се покаже процесът по броенето на бюлетините и попълването на протоколите.

Маргарита Коларска, 23 СИК в София: "Това е стативът - на него ще сложим видеонаблюдението, което смятам, че няма да ни затрудни. - Ще ви забави ли? - Може малко да ни забави, но ние ще се справим".

Иванка Саврева, председател на 33 СИК в София: "Аз мисля, че няма да създаде трудност, и призовавам всички да гласуват, за да ни създадат работа".

В 15-а секция в кърджалийското училище Св Св "Кирил и Методий" в бързината възникна проблем.

Галина Тодорова, председател на 15 СИК - Кърджали: "На клиповете е дадено така, то вече крачето му отиде. Еми ще го държим. Хайде сега ми кажи как се слага този телефон. Тестът се оказа успешен, с малка техническа нередност. Надяваме се, че РИК ще отстрани проблема".

От Министерството на електронното управление съобщиха, че всички направени тестове са били успешни, на едва няколко места се е наложила подмяна на устройствата. Заради липса на интернет покритие видеонаблюдение няма да има в около 10 на сто от секциите. От секционните комисии обаче виждат друг проблем - смесеното гласуване и това, че за първи път ще се броят и машинните бюлетини.

Следим броенето на бюлетините утре на сайта evideo.bg

Петър Гогев, председател на 23 РИК, София: "Сега протоколът е 20 страници. Първо се отчитат гласовете за партиите, после преференциите от хартиите и преференциите от машинното гласуване. Което предполага риск за много голяма грешка, техническа. Защото протоколите започват да се попълват в 9 вечерта, хората са били будни вече 15-16 часа и тогава тепърва започват да вписват на ръка резултатите".

Новото в Изборния кодекс е и това, че параван сменя тъмната стаичка - ще се използват старите П-образни конструкции, в които гласувахме и преди, но сега няма да има перденце. Последни в секциите днес доставиха машините. От Централната избирателна комисия напомнят на избирателите, че няма невалидна машинна бюлетина.

"Избирателят, когато влезе, трябва да каже, че желае да гласува с машина и да получи карта. Избирателят слага картата, визуализира се бюлетината, на първа страница, на следващата страница са останалите. В Ловеч и Варна - с бутона "Предишен" и "Следващ" се прелистват страниците. Аз ще гласувам с "не подкрепям никого", за да не се приеме за предизборна агитация. След бутона "Преглед", мога да променя избора си. Ако избирателят реши да гласува за партия или коалиция, и бутонът с преференциите става активен", обясни Росица Матева - зам.- председател и говорител на ЦИК.

ЦИК препоръча хартиената бюлетина да се сгъва два пъти. Тя трябва да има два печата. Машинната бюлетина също може да се сгъне два пъти, на гърба ѝ трябва да се сложи един печат. След като подготовката за изборния ден в секциите приключи, те бяха запечатани и остават под охраната на полицията.

МВР ще проверява хора с обемисти багажи пред изборните секции

Репортери: Виолета Русенова, Димитър Димитров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Ансамбълът на България триумфира в многобоя на Световната купа в София
Ансамбълът на България триумфира в многобоя на Световната купа в София
Почина актьорът Христо Живков
Почина актьорът Христо Живков