НОВИНИ

Хиляди посрещнаха Благодатния огън при засилени мерки за сигурност в Йерусалим

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
18:48, 04.05.2024
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Слушай новината

Чудото на православния свят се случи и тази година. Благодатният огън слезе точно в 14 часа и 13 минути българско време в църквата "Възкресение Христово" в Йерусалим. Измоли го йерусалимският патриарх Теофил Трети.

Богомолци от цял свят се събраха в Йерусалим, за да станат свидетели на чудото на Благодатния огън. Уличките на Стария град бяха изпъленни с хора за разлика от последните месеци, когато те бяха необичайно тихи заради войната в Газа. Силите на реда затегнаха мерките за сигурност.

"Полицията се подготвя щателно от месеци както логистично, така и в съгласие с лидерите на общността, за да се уверим, че можем да гарантираме, че това събитие ще премине безупречно. Израелската полиция е тук, за да гарантира безопасността и реда", каза Дийн Елсдун, полиция на Йерусалим.

По стара традиция входът на църквата "Възкресение Христово" беше отключен от представител на мюсюлманска фамилия. Миряни изпълниха вътрешността на храма, за да видят снизхождението на Благодатния огън, който символизира светлината на Христовото Възкресение. Това е едно от най-величествените събития в православната църква, винаги на Велика събота.

През цялата история никой не е успял да разкрие тайната на чудото въпреки многобройните опити. И тази година огънят беше измолен от йерусалимския патриарх Теофил Трети. Кувуклията или параклисът над Божи гроб в центъра на църквата беше предварително проверен за запалителни средства, за да няма съмнение за човешка намеса. Огледът се прави от изповядващи исляма.

Патриарх Теофил Трети съблече горните си тържествени дрехи преди да влезе в параклиса. Последва го арменският патриарх, но само до притвора. Светлините в храма угаснаха, а вярващите останаха в оживено очакване.

13 минути след 14 часа Благодатният огън слезе в кувуклията, измолен от Теофил Трети. Той изнесе два снопа по 33 свещи, колкото са земните години на Спасителя. Огънят беше разпространен сред радостни възгласи. В първите минути той не пари и не изгаря, само пали свещите.

Според старо поверие, ако Благодатният огън не слезе на Велика събота, това ще е последният ден на човечеството.

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борусия Дортмунд загря за реванша с ПСЖ с успех над Аугсбург
Борусия Дортмунд загря за реванша с ПСЖ с успех над Аугсбург
Байерн Мюнхен претърпя поражение при гостуването си на Щутгарт
Байерн Мюнхен претърпя поражение при гостуването си на Щутгарт