НОВИНИ

Хиляди протестираха срещу ниските заплати във Франция

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:18, 17.09.2020
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Хиляди французи протестираха срещу ниските заплати и в подкрепа на заетостта чрез стачки и демонстрации. Те изразиха отново недоволство от пенсионната реформа. Според демонстрантите френският социален модел е в опасност.

Няколко хиляди французи протестираха в Париж срещу съкращенията и искания за по-високи заплати. Подобни шествия имаше и в други градове. Срещу несигурността протестираха и в Рен.
Демонстрантите смятат, че възстановителният план на френското правителство във връзка с пандемията не е справедлив към всички и облагодетелства определени среди.

"Преди COVID нямаше пари, не беше възможно. И внезапно извадиха милиони, милиарди евро помощи за предприятията. Значи има пари, просто трябва да се знае към кого се насочват. Хората на заплати трябва да могат да се възползват от тези увеличения", коментира Доминик Бесон - Милор, представител на синдикат.

Срещу съкращенията протестираха и в Марсилия, където шествието беше организирано от няколко синдиката.

"Нашият социален модел очевидно е в опасност. Смятам, че призивът към трудещите се е ясен: няма какво да се очаква от това правителство и от работодателите. Нищо няма да получим без мобилизация. Това са хора, които нямат граници", заяви Оливие Матьо, демонстрант в Марсилия.

Срещу влошените условия на труд протестираха няколкостотин служители на лаборатории за тестове за COVID-19. Организаторите обявиха, че ефектът от протеста върху темпото на работа е минимален.

Това са първите подобни демонстрации във Франция след карантината заради кризата с коронавируса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
71-ви ден на протести в София
71-ви ден на протести в София
Заразен с COVID-19 ученик в Стара Загора, 39 контактни - под карантина
Заразен с COVID-19 ученик в Стара Загора, 39 контактни - под карантина