НОВИНИ

Заразен с COVID-19 ученик в Стара Загора, 39 контактни - под карантина

bnt avatar logo
от БНТ
20:10, 17.09.2020
Чете се за: 01:08 мин.
Регионални

Eдинадесетокласник от езиковата гимназия "Ромен Ролан" в Стара Загора е дал положителна проба за коронавирус. Затова от днес 39 ученици от гимназията са под домашна карантина. Заразеното момче е било на училище два дни. Трима преподаватели в Шесто основно училище в града също са позитивни на COVID-19.

Ученикът си направил теста заради пътуване в чужбина, в добро здравословно състояние е. Когато излязъл резултата бил на училище. Класът е му поставен под карантина и преминава на дистанционно обучение. От училището са имали готовност предвид ситуацията.

От днес паралелката, в която младежът учи, преминава към обучение в електронна среда от разстояние. 27 са децата в класа. Създадена е необходимата организация за преподаване от разстояние.

Теодора Николова, директор на ГПЧЕ "Ромен Ролан": "Колегите имат готовност още днес да проведат съответните часове от разстояние. В зависимост от възможността им тяхното разпределение на часовете, това може да бъде от дома им, може да бъде от училище".

Още 12 деца, с които заразеният ученик е бил в три часа по профилиращ предмет, които са от различни класове, ще учат асинхронно.

Екатерина Бояджиева - помощник-директор: "Асинхронно, тогава когато не може в реално време часът да бъде взет, той се случва под формата на занимания след работното време на учителя, който е на работа с другите класове. Или с изпращане на материали в електронна среда и обратна връзка, която се очаква от учениците".

Учителите, които са преподавали на единадесетокласника вчера, няма да бъдат карантинирани и не се предвижда тестването им за коронавирус.

Теодора Николова, директор на ГПЧЕ "Ромен Ролан": Защото мерките за превенция, които сме взели са достатъчно добри. На отстояние, на достатъчно дистанция са били колегите, в много кратък контакт, само за един час учебен, след което всички лични предпазни средства, които са използвали, също са налице".

В гимназията още снощи е извършена пълна дезинфекция. За всички останали паралелки обучението продължава присъствено.

39 са контактните на единайсетокласника в Математическата гимназия в Русе. Те са под карантина. От РЗИ препоръчват родителите им да следят състоянието им.

Репортер: Десислава Петкова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хиляди протестираха срещу ниските заплати във Франция
Хиляди протестираха срещу ниските заплати във Франция
Банковите обирджии в Сандански отворили касата с ключ, оставен върху нея
Банковите обирджии в Сандански отворили касата с ключ, оставен върху нея