НОВИНИ

55-о училище е единственото в София, в което има регистрирани случаи на Covid-19

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
18:02, 17.09.2020 (обновена)
Чете се за: 01:28 мин.
У нас

Заразените учители в 55-о училище в столицата остават 8. Пробите на останалите преподаватели са отрицателни. Днес трябваше да се изследват и учениците от контактните паралелки, много малко от тях обаче са го направили.

По-малко от 10 ученици от контактните 70 са били тествани днес за COVID-19. Това съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Ако резултатите им са отрицателни, те могат да се върнат на училище в понеделник.

Таня Иванчева - директор на 55-о СОУ "Петко Каравелов": Вчера вечерта проведох три онлайн срещи с родителите на трите карантинирани паралелки, смятам, че родителите разбират ситуацията и имаме тяхната подкрепа.

От РЗИ вчера съобщиха, че учителят, от който вероятно е тръгнала заразата, си е направил тест, тъй като му е прилошало, тоест е възможно да е ходил на работа със симптоми. От училището твърдят, че това не е така.

Таня Иванчева - директор на 55-о СОУ "Петко Каравелов": Ние го открихме случайно. Един от колегите реши да си направи тест. Той излезе положителен.

По разпореждане на министъра на образованието в училището ще бъде направена проверка как е тръгнала заразата.

Красимир Вълчев - министър на образованието: Много е субективно да се каже, индивидуално какви симптоми е имал, те може да са били много леки. Рискуваме да обвиним учителя, без да е виновен.

Според Красимир Вълчев трябва да свикнем с мисълта, че болни учители и ученици ще има.

Красимир Вълчев - министър на образованието: Чисто статистически, ако имаме по 200 заболели на ден, между 10 и 15 минимум ще бъдат ученици и учители. При всички случаи ще има при това многочасово взаимодействие, в училищата ще има повишаване, ще имам заболели, но не очакваме бум.

За да има контрол над заразата в училищата, пулмологът Александър Симидчиев предлага да се създаде система, която да проследява колко са заразените в дадено училище. Така могат да се приложат навременни и адекватни мерки.

Д-р Александър Симидчиев - пулмолог: Някои училища със сигурност ще имат по-високи нива на заразеност, други ще имат по-ниски. И когато видим кои имат по-високи и по-ниски ще видим защо това е така и системата да върви напред с една прагматична, базирана на данни политика за ограничаване на инфекцията.

15 центъра за дистанционно обучение са в готовност да поемат учениците, които са решили да се обучават вкъщи. Според министър Вълчев обаче това е форма на обучение, към която е добре да се пристъпи в краен случай.

Красимир Вълчев - министър на образованието: В общия случай училищата са тези, които трябва да предложат компенсаторното обучение, а не децата да ходят в дистанционни центрове, но въпреки това сме готови с другата алтернатива, при която децата ще загубят връзката си с училището, но пък може да се организира пълноценно синхронно обучение.

280 са учениците пожелали да се обучават дистанционно по здравословни причини, 220 - по желание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кайсар и Стойчо Младенов отпаднаха от Лига Европа
Кайсар и Стойчо Младенов отпаднаха от Лига Европа
Делото "Сарафово" на финал: Прокуратурата иска доживотен затвор за двамата подсъдими
Делото "Сарафово" на финал: Прокуратурата иска доживотен затвор за двамата подсъдими