НОВИНИ

Скандал в парламента: БСП и ДПС поискаха оставката на Караянчева (Обзор)

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:14, 17.09.2020
Чете се за: 02:33 мин.
У нас

Майките от "Системата ни убива" и активисти от "Изправи се.БГ" поискаха оставката на председателя на парламента Цвета Караянчева. Това става, след като вчера те прекараха 8 часа във фоайето на Народното събрание и бяха изнесени на ръце от НСО и полиция. Призив за оставка се чу и в пленарна зала - от БСП и ДПС. Цвета Караянчева отговори, че няма да подаде оставка.

Наситен откъм емоции беше днешният ден в Народното събрание. Що се отнася до темата със случилото се вчера с майките от "Системата ни убива" и други граждани, от ляво атакуваха управляващите и поискаха оставката на Цвета Караянчева, като заявиха, че през последните месеци протестиращите са използвали всевъзможни методи, за да постигнат своята основна цел, а именно оставка на правителството. Посочиха още, че майките и децата са били допускани в пленарната зала само преди две години, когато се гласуваха изключително важните текстове, свързани с хората с увреждания.

БСП и ДПС поискаха оставката на Караянчева

Цвета Караянчева заяви, че няма да подаде оставка и определи случилото се вчера като провокация. Тя обвини левицата, че с днешните си действия цели основно PR. Караянчева посочи още, че вчера е предала декларацията на майките от "Системата ни убива" на всички политически партии и каза, че НСО не са оказвали насилие над тях.

Опозицията поиска оставката на председателя на парламента - това е отзвукът от случилото се на входа на Народното събрание вчера. От ляво излязоха с декларация и атакуваха управляващите.

"Това, което ни казва улицата в момента, е че тази власт е нелепа, че е корумпирана и некомпетентна, и ние няма да позволим да продължи", категоричен беше Антон Кутев от БСП.

"Вчерашната ситуация за мен беше категорична провокация. И днес от парламентарната трибуна колегите от БСП се опитват да правят свой PR от всичкото това", заяви Караянчева.

Липсата на достъп до парламента била по две причини - чисто физически и заради отказ, посочиха от БСП. Караянчева за пореден път заяви, че тя не се занимава с пропускателния режим в сградата.

"Няма как да оправдаем с COVID-19 факта, че в Народното събрание няма народ, а има само депутати", каза Кутев.

Присъствието в парламента на 24-годишния Христо - момчето в инвалидна количка, също предизвика коментари.

"Едно младо момче беше използвано. Момчето можеше да си бъде вкъщи. Това дете беше под пряка опасност от зараза с COVID", коментира Караянчева.

"Сам пожела да покаже своята позиция. Сам е с нас всеки божи ден на протеста. И това, че той е с детска церебрална парализа, не го прави по-различен от другите", обясни майката на момчето Нина.

Условията, при които останали протестиращите във фоайето, предизвикаха словесен сблъсък.

"Вчера стигнахме до абсурдната ситуация - тоалетната на Народното събрание да се окаже политически фактор", каза Кутев.

"И ако вие наистина имахте желание да решите проблемите на тези хора, нямаше да правите демонстрации от тази трибуна, да вкарвате темата за тоалетната, която пък бие по авторитета на парламента", отговори Караянчева.

"Сега единственото, което можем да поискаме от името на ПГ на БСП, е оставката на Цвета Караянчева - сега и веднага", категоричен беше Кутев.

"Ако вие искате да оглавявате протестите, да, заповядайте, протестите са отвън. Аз оставка няма да подам", заяви Караянчева.

Майките от "Системата ни убива" и представители на "Изправи се.БГ" също поискаха оставката на Караянчева

"Тя употреби политически НСО, превръщайки я в политическа бухалка срещу мирно протестиращи граждани", заяви Мая Манолова.

"Всеки има право да пусне писмо, да подаде заявка и да бъде поканен от народните представители, както те са поискали в това писмо, а не тази агресия и тези провокации, с които една неуспяла кметица се опитва да вдига рейтинга си по този начин", категорична беше Караянчева.

Майките предупредиха, че ще отговорят с нов протест.

"Преминаваме към други действия, нетипични за майки. Ще има и водни бомби, ще има още изненади. Започваме друг начин на протест от тази вечер", каза Вера Иванова от "Системата ни убива".

Другите политически сили не взеха отношение по темата.

От ДПС също искат оставката на парламентарния шеф. Но с друг мотив: до днес не е внесен сигнал за разглеждане от Народното събрание за съвместимост или несъвместимост в работата на член на ЦИК.

"Госпожо Караянчева, вие много добре знаете, че заявихме още на 3 септември - ако разбирате и осъзнавате какво правите с вашето бездействие, а в конкретния случай и с вашите действия - вие ще си подадете оставката", каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

ДПС ще предприемат консултации за оставката на Цвета Караянчева.

А с приетите промени днес в Изборния кодекс депутатите решиха ЦИК да осигури машините за гласуването чрез закупуване или наемане.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Малък саркофаг във Франция пази частици от Вяра, Надежда и Любов
Малък саркофаг във Франция пази частици от Вяра, Надежда и Любов
Венци Стефанов обяви: Тарханов е новият треньор на Славия
Венци Стефанов обяви: Тарханов е новият треньор на Славия