НОВИНИ

Хирурзи в Киев оперираха 3-месечно бебе под светлините на фенерче

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
16:05, 25.11.2022
Чете се за: 03:10 мин.
По света
Слушай новината

Трети ден повече от половин Украйна е без ток. Президентът Володимир Зеленски съобщи, че приоритетно се работи за възстановяване на тока и водата в болниците и други важни места, но работата върви трудно и бавно. На фона на бомбардировки и в почти непрогледен мрак, 3-месечно бебе със сърдечна недостатъчност и белодробен оток беше оперирано успешно в Киев. Момиченцето вече е било на операционната маса, когато токът в болницата спира заради руски обстрел над града. Въпреки трудностите, хирурзите решават да продължат операцията и да дадат шанс за живот на детето.

Сряда, Детската болница в Киев. В този момент градът е подложен на масиран руски обстрел. Токът спира. На операционната маса лежи 3-месечно бебе.

"Ето така ще извършим сърдечна операция. Без ток. Никой не знае какво се случи, но всичко потъна в мрак. Ще включим генераторите, но сме в надпревара с времето. Такава е ситуацията. Радвайте се, руснаци, едно дете лежи на операционната маса без никаква светлина. Поздравления!", казва Борис Тодуров, хирург.

Малкото момиченце има остра сърдечна недостатъчност, заради която е получила и белодробен оток. Оперират я по спешност, генераторите са включени, но осветлението угасва. За да спасят бебето, лекарите продължават операцията под лъчите на фенерчета и челници.

"Това беше най-трудната операция в цялата ми кариера. Нямахме електричество, нямахме вода. Обяснихме на родителите какви са рисковете, но нямахме друг избор - или трябваше да оставим това бебе да умре, или да направим всичко по силите си да му дадем шанс", казва Илия Йемец, кардиохирург.

Момиченцето вече е в стабилно състояние и бавно се възстановява. Доктор Йемец не гледа на себе си като на герой. Смята, че го е водила същата тази сила, която гори в сърцата на всички украинци през изминалите месеци.

"Надеждата умира последна. Надеждата, че ще оцелеем", споделя Илия Йемец.

В деня, в който се извършва операцията, в болницата има 190 пациенти. Нито един от тях не губи живота си. Руските удари в сряда оставиха 70% от Украйна без ток, на места и без вода. Днес половината страна, включително столицата Киев продължават да са на тъмно.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гешев: Фактът, че АПБ съществува от 25 години, означава, че тя върви по правилния път
Гешев: Фактът, че АПБ съществува от 25 години, означава, че тя върви по правилния път
Изхранването на бежанците, настанени в бази на Министерство на транспорта, ще е за сметка на дружествата на ведомството
Изхранването на бежанците, настанени в бази на Министерство на транспорта, ще е за сметка на дружествата на ведомството