НОВИНИ

Хора с увреждания шият в Пловдив български знамена за Съединението

bnt avatar logo
от БНТ
12:43, 09.08.2020
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Хора с увреждания ушиха стотици български знамена за деня на Съединението - Шести септември. В следващите дни националните символи ще бъдат поставени на различни места в Пловдив. Тази година за пръв път новото социалното предприятие под тепетата се включва в подготовката за отбелязването на празника.

С 500 метра специален плат от трите цвята - бял, зелен и червен, започнали да работят в ателието. И за една седмица изпълнили цялата поръчка на община Пловдив от близо 300 национални флага.

"При нас е малко по-трудно нали, колкото и да е, не сме като нормална шивалня, ограничени сме във силите и възможностите си здравословно", заяви шивачката Зорница Златкова.

Павлина Станчева за пръв път шие националното знаме. Но работи по него с внимание и специално отношение.

"Точно това си говорихме с колежките, че се чувстваме малко като Райна Княгиня и даже на шега казах, че трябва да почнем и да везаме знамето", сподели тя.

Шивашкото ателие е едно от трите звена на създаденото преди година и половина в Пловдив социално предприятие за хора с увреждания.

"За всеки един човек е много важно да има работа - по този начин се чувства добре. Ние сме социално предприятие и това е бизнес, от който печели обществото", каза директорът на социалното предприятие Ванина Костадинова.

А ушитите в Пловдив трикольори освен самочувствие, национална гордост и сила, сега ще носят и нова емоция.

"Ще гледаме знамената и ще казваме Боже, това тука при нас се е шило. Ние сме го шили това", допълни Зорница Златкова.

250 знамена ще бъдат поставени на специални пилони по булевардите на Пловдив и ще останат там до трети март догодина, когато отново ще бъдат подменени с нови.

Автор: Димитър Димитров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изложбата "Татарската плячка" гостува в Двореца в Балчик
Изложбата "Татарската плячка" гостува в Двореца в Балчик
Протест заради безводие затвори пътя Златни пясъци - Кранево
Протест заради безводие затвори пътя Златни пясъци - Кранево