НОВИНИ

Каракачанов: Полицията постъпи мъдро - не атакува протестиращите, но подобни неща не се търпят вечно

bnt avatar logo
от БНТ
12:14, 09.08.2020
Чете се за: 01:36 мин.
У нас

Вицепремиерът по сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов коментира пред БНТ във Варна, че се страхува протестите да не бъдат опорочени и окървавени.

Каракачанов е в морската ни столица по повод честванията за 141-на години от създаването на военноморските ни сили.

Министърът заяви, че заради желанието на определени хора да се докопат до властта е възможно да се стигне до ескалация на напрежението и до инциденти по време на протестите в цялата страна. Според вицепремиера част от хората, които организират протестите, имат за цел те да бъдат опорочени и дори окървавени.

"Хората, които първата вечер отидоха с качулките, с маските, бяха подготвили бухалки, бяха подготвили запалителни течности с идеята - какво да правят - да ги хвърлят по полицията или да нападат полицията. С ясното съзнание, че при такива действия ще има отговор. Така че полицията постъпи мъдро, не ги атакува, но подобни неща не могат да се търпят вечно", заяви Каракачанов.

И допълни: "В края на краищата всички граждани особено онези, които най-болезнено твърдят, че има нужда от демокрация, би следвало да спазват принципа на демокрацията и законността. Не може в името на това няколко соросоидни НПО-та и партийки извън парламента да се докопат до властта, ти да разсипеш държавата. И в името на какво? Да въведеш гей браковете и да ми създаваш джендър република. Съжалявам, не съм съгласен. Няма нормална държава, в която някой атакува органите на реда и го посрещат с баница и с кисело мляко. Няма такава държава".

Във Варна ситуацията с протестите е по-различна от тази в столицата. За момента няма инциденти и блокирани кръстовища. Има обаче палатков лагер на протестиращи, разположен на площада до сградата на общината, но за момента протестиращите от лагера не пречат по никакъв начин на свободното движение на автомобилите и на колите от градския транспорт.

Министър Каракачанов беше във Варна по случай 141-вата годишнина от създаването на Военноморските сили. Днес на Морската гара се състоя и основното събитие от празничната програма. С военен ритуал беше посрещнат Каракачанов. Той прие строя и поздрави военните моряци и техните командири по случай годишнината. По-късно бяха вдигнати и флаговете на бойните кораби от състава на Военноморските сили. По традиция първо офицерско звание присвоиха и випускниците от висшето Военноморско училище "Никола Вапцаров". На 22 курсанти, 16 момчета и 6 момичета бяха връчени и лейтенантски пагони.

По отношение на модернизацията на флота, министър Каракачанов заяви, че предстои да бъде финализиран проектът за построяването на двата патрулни кораба за нуждите на флота. Министерството на отбраната и Военноморските сили работят и съвместно за закупуване на подводници втора употреба, като по този начин ще бъде възстановено подводното плаване в България.

"Тази година ние ще имаме договор за строителството на нови кораби, които след 5-6 години да бъдат в строя. И ние да можем с една по-съвременна и модерна техника да се наредим в редовете на най-съвременните Военноморски сили на света", каза контраадмирал Кирил Михайлов, командир на Военноморските сили.

Автор: Петър Дойкински

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест заради безводие затвори пътя Златни пясъци - Кранево
Протест заради безводие затвори пътя Златни пясъци - Кранево
Блокадите в центъра на София остават. Цяла нощ протестиращи пазят палатковите лагери
Блокадите в центъра на София остават. Цяла нощ протестиращи пазят палатковите лагери