НОВИНИ

СДВР: Барикадите ще бъдат премахнати

bnt avatar logo
от БНТ
16:07, 08.08.2020
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

СДВР ще възстанови нормалния ритъм, барикадите ще бъдат премахнати. Отговорността ще се носи от нарушителите на закона. Законът е един за всички. Това заяви на брифинг директорът на СДВР ст. комисар Георги Хаджиев.

Искам да поднеса извинение на всички столичани, към всички съвестни граждани и данъкоплатци, които и днес се налага да търпят грубото нарушаване на обществения ред след изграждането на нерегламентирани палаткови лагери в центъра на София, каза той.

След като на 7-ми август в 4:30 часа СДВР мирно и спокойно възстанови конституционното право на всички столичани да се придвижват свободно на територията на столичния град, през изминалата нощ бе направен неуспешен опит да се пролее кръв в центъра на града и да бъде взривен гражданския мир. Служителите на СДВР установиха груби вандалски и хулигански прояви от страна на незаконно протестиращите лица, чиято кулминация беше в района на Орлов мост.

По думите на ст. комисар Хаджиев относно подготовката на тези лица "да окървавят центъра на столицата" свидетелства и начинът на барикадиране, който е блокирал дори преминаването на линейки през района.

"Неформалните лидери на барикадата даваха указания на присъстващите на място жени и момичета къде ще застават, за да бъдат използвани като жив щит срещу органите на реда. Срещу същите неформални водачи имаше лица сред тях, които от началото на протестите призоваваха през Фейсбук, че е време да полетят павета. Установена беше и груша от 15-20 лица с маски и качулки, които следват поведението и профила на ултрасите от футболните агитки. На други група лица бяха раздавани бухалки и вериги, с които бяха връзвани и кофите за боклук", каза ст. комисар Хаджиев.

По думите му целта на провокациите е да предизвикат "физически сблъсък с представителите на закона за окървавяването на протеста".

Директорът на СДВР обяви, че ще намалят броя на полицейските сили, за да гарантират сигурността им.

"Отново искам да призова политическите лица, представителите на държавните институции, организаторите на протестите да спазват законноустановения ред. Нека гражданите да протестират, но не за сметка на гражданския мир и при нарушаване на правата на всички столичани и гости на града", каза ст. комисар Георги Хаджиев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гори пожар край село Мало Крушево
Гори пожар край село Мало Крушево
От Ювентус се надяват Роналдо да остане
От Ювентус се надяват Роналдо да остане