Протест заради безводие затвори пътя Златни пясъци - Кранево

от БНТ
12:32, 09.08.2020 (обновена)
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Жители в местността "Панорама" край Варна излизат на протест заради безводие. Хората живеят в обсега на най-голямото свлачище по българското Черноморие и от 5 години е спряно водоподаването в района.

Свлачището тук се активизира през 2012 година и отнесе със себе си десетки къщи и самия морски фар. Оттогава частта, която е към морето, е необитаема, но над свлачището живеят над 200 семейства, които са без вода от няколко години. Точно поради тази причина днес те излязоха на пътя между Златни пясъци и Кранево, и шестваха по пътя.

До пълна блокада не се стигна. Полицията беше на място и организираше движението, но се получиха огромни опашки, защото през лятото и през уикенда тук пътят е много натоварен.

Обяснението на институциите - заради свлачището често се късат тръбите на водопреносната мрежа и затова водата е спряна. Освен това тук няма изградена канализация за отпадните води.

Хората са категорични, че докато не им се пусне водата, те ще излизат всяка седмица в неделя на протест.

От ВиК Варна обясниха за БНТ, че водата е спряна заради доклад на Геозащита. Според данните в него свлачището все още е активно. Поради тази причина е имало чести аварии, при които са се късали тръбите на водопреносната мрежа. Това според експертите е можело да доведе до ново свличане на земните маси.

От водното дружество обясниха също, че нова водопреносна и канализационна мрежа не може да бъде изградена, защото строителните дейности в свлачищни райони са забранени.

Какво казаха протестиращите - вижте във видеото.

Автор: Нивелина Няголова

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Хора с увреждания шият в Пловдив български знамена за Съединението
Хора с увреждания шият в Пловдив български знамена за Съединението
Каракачанов: Полицията постъпи мъдро - не атакува протестиращите, но подобни неща не се търпят вечно
Каракачанов: Полицията постъпи мъдро - не атакува протестиращите, но подобни неща не се търпят вечно