НОВИНИ

Хората, без които Олимпиадата е невъзможна - доброволците

доброволец Олимпиада
bnt avatar logo
от БНТ
22:45, 16.02.2022
Чете се за: 02:37 мин.
Спорт
Слушай новината

Атлети, медалисти, журналисти, официални лица, треньори и организатори. Всеки получава своя момент, а доброволците остават невъзпяти.

Те са навсякъде, а присъствието им често е игнорирано и прието за даденост. Те не са перфектни, но винаги имат желание, да са от полза.

Макар езиковата бариера често да е пречка в комуникацията, доброволците се опитват да помагат в всяка една ситуация в пресцентровете - от информацията за транспорта, през информацията за стартовите листа за отделните състезания, до далеч по прозаични въпроси, като откъде журналистите да намерят храна.

Джан Джау е типичен пример за отзивчив доброволец. Тя владее английски и има отговорната задача да помага на журналистите в пресцентъра.

"Всичко е толкова вълнуващо и зареждащо. Всеки ден работя в пресцентъра и срещам се с много журналисти. Винаги казвам 'Здравейте и добре дошли в Китай'. Искам да покажа нашето гостоприемство и всеотдайност и да ги накарам пак да посетят мястото, на което са били. Нашата работа е важно, защото тук идват най-добрите журналисти в целия сят и трябва да им помогнем да си свършат работата по най-успешния начин. Не можем да се изложим. Ние не представяме самите нас, а и държавата ни", разказва тя.

Без доброволците игрите са напълно невъзможни. Не се учудвайте, ако на церемонията по закриване на Игрите чуете Томас Бах да им благодари. Езиковата бариера може да бъде доста изнервяща, но тя бе същата и в Сочи, Рио де Жанейро, Пьонгчанг и Токио.

"Мечтаех си да стана доброволка от много години насам. Когато бях на 8 г. в Пекин пак имаше Олимпийски игри, тогава бяха летни. Гледах ги по телевизията. Не мога да кажа, че съм завиждала на доброволците, но си казвах, че са късметлии. Дано и аз имам възможността да съм доброволка в Пекин и да съм част от Олимпийските игри. Това е фантастично събитие, прекрасно е и го препоръчвам на всички. Поздрави", допълва тя.

Доброволците винаги са в добро настроение, което за нас е достатъчно.

Автор: Стефан Георгиев, специален пратеник на БНТ в Пекин

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иво Николов: Хокеят в България е "сиракът" на зимните спортове
Иво Николов: Хокеят в България е "сиракът" на зимните спортове
Обсъжда се кога да започва учебната година
Обсъжда се кога да започва учебната година