НОВИНИ

Християните отбелязаха Успение Богородично - храмов празник на Бачковския манастир

bnt avatar logo
от БНТ
20:34, 15.08.2020
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Днешният християнски празник Успение Богородично е и храмов празник на Бачковския манастир. Хора от цялата страна се събраха там, за да почетат Божията майка и да се помолят.

Хиляди вярващи се стичаха в Бачковската света обител през целия ден, за да покажат почитта си и да се помолят пред една от най-големите български християнски светини - чудотворната икона на Божията майка.

Религиозните служения за празника започнаха още от вчера, бяха проведени нощни бдения, вечерни служби, а днес остава отворен за вярващи до 22 часа.

От ръководството на манастира са въвели организация за прилагане на противоепидемичните мерки, но хората бяха толкова много, че контролът върху тях беше наистина сложен.

С напредването на деня броят на вярващите нарастваше, а пред чудотворната икона на Божията майка се изви огромна опашка. От ръководството на манастира увериха, че се опитват да прилагат всички противоепидемични мерки.

Архимандрит Григорий: 5 пъти, по мое свидетелство, е дезинфекциран целият двор на манастира, навсякъде има дезинфектанти, има назначени служители работници до иконите които през 2-3 човека забърсват стъклата на иконите със спирт, дезинфектанти се слагат и на дървените парапети, до които се допират вярващите.

Въпреки че маските на закрито са задължителни, мнозина не спазиха изискването. Дистанцията също беше невъзможна.

За първи път на този ден в манастира не се раздаваше курбан заради епидемията от коронавирус. Но в района наоколо се провеждаха масови тържества.

Автор: Росица Колева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протестиращи блокираха второ кръстовище във Варна
Протестиращи блокираха второ кръстовище във Варна
Продължава отводняването след пороя в Благоевград
Продължава отводняването след пороя в Благоевград