НОВИНИ

Хронология на ответния удар: Хизбула атакува Израел

Стотици ракети и дронове бяха изстреляни в ранните часове на деня

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
11:45, 25.08.2024
Чете се за: 04:57 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Шиитската групировка Хизбула обяви край на днешната атака срещу Израел и на първа фаза от ответния удар в отговор на убийството на втория човек в йерархията на движението.

Стотици ракети и дронове бяха изстреляни срещу Израел в ранните часове на деня. Преди това израелската армия нанесе удари по цели в южен Ливан, за да предотврати атаките. В Израел е обявено 48-часово извънредно положение от 8 часа тази сутрин. Каква е хронологията?

Шиитската групировка Хизбула обяви край на днешната атака срещу Израел и на първа фаза от ответния удар в отговор на убийството на втория човек в йерархията на движението. Стотици ракети и дронове бяха изстреляни срещу Израел в ранните часове на деня. Преди това израелската армия нанесе удари по цели в южен Ливан, за да предотврати атаките. В Израел е обявено 48-часово извънредно положение от 8 часа тази сутрин. Каква е хронологията?

Вой на сирени, Железният купол над Израел неутрализира ракети една след друг. Град Хайфа в Северен Израел не спи. По границата между Ливан и Израел се чуват тътени, небето се осветява. Израелски военни самолети започват да атакуват позиции на шиитското движение Хизбула, след като са засякли ракети и дронове. От Хизбула съобщиха, че са изстреляни над 320 ракети Катюша.

Посочени са 11 поразени военни обекта в Израел. Над 100 изтребителя на израелската армия са разрушили хиляди ракетни установки на Хизбула, насочени срещу цели в северен и централен Израел.

"Десетки изтребители атакуват цели в различни райони на южен Ливан. Продължаваме да премахваме заплахите на терористичната организация Хизбула", заяви Даниел Хагари - говорител на израелската армия.

Беше издадено предупреждение и към цивилните в южен Ливан да се евакуират.

"Предупреждаваме цивилните граждани в южен Ливан - установихме, че Хизбула и извършва интензивен обстрел срещу Израел от позиции в близост зо вашите домове - в опасност сте".

Полетите на летище Бен Гурион в тел Авив бяха спрени и възобновени след 8 часа.


"Чухме, че има дронове, ракети... Виждате лицата на всички, изплашени сме, просто чакаме седим на пода, не знаем какво ще стане. Готови сме за всички Божии планове и трябва да останем силни", разказва Кейли.

Трима души са загинали при удар срещу автомобил в Южен Ливан, съобщиха местните медии. Командващият израелската армия генерал Херци Халеви контролираше военните действия от подземен оперативен център в Тел Авив. Министерството на отбраната обяви, 48 часа извънредно положение, което позволява да се ограничи движението на цивилните. В северен Израел бяха затворени плажовете, забранено и събирането на открито на над 30 души и на закрито на над 300 души. Учебни занятия и ходене на работа е позволено само, ако в близост има бомбоубежище. В 8 часа премиерът Бенямин Нетаняху свика извънредно заседание на кабинета по сигурността.

"Решени сме да направим всичко, за да защитим страната ни, да върнем жителите на север по домовете им и да следваме едно просто правило: който ни нарани и ние ще го нараним", каза Бенямин Нетаняху - премиер на Израел.

И след изгрев слънце сиви облаци дим се издигат по границата между Израел и Ливан.

Вижте още по темата от Тоня Димитрова в студиото на "По света и у нас"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ответен удар по време на преговори за мир - какво ще последва?
Ответен удар по време на преговори за мир - какво ще последва?
Марко Ройс дебютира в МЛС с гол и асистенция
Марко Ройс дебютира в МЛС с гол и асистенция