НОВИНИ

Борис Илиев: Изобщо не е дискусионно дали можеш да заплашваш хора, изразили мнението си

Учителите, подписали становището, за пропагандата ли са? - попита той

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
08:45, 25.08.2024
Чете се за: 05:00 мин.
У нас
Слушай новината

Не затихва темата за забрана на пропаганда на „нетрадиционна сексуалност“ в училище. Тема, която разделя и стигматизира.

"Тези учители, които са подписали становището, след като не подкрепят промените в закона, те за пропагандата ли са?", попита авторът на подписката против приетите текстове в Закона за предучилищното и училищно образование – Борис Илиев от НПМГ в "Денят започва в неделя".

И отговори:

"Ще отговоря по даскалски. Вчера излезе едно много интересно проучване на Евростат, в което много ясно се вижда, че българите сме на предпоследно място в Европа по склонност да проверяват истинността на публична информация. Това, че се твърди, че след като тези учители не подкрепят закона означава, че не са против пропагандата, е точно такава склонност да не проверяваш информацията".

Илиев каза, че ако някой негов колега иска да оттегли подписа си от списъка би могъл да го направи. По думите му всички са се подписали собственоръчно.

Борис Илиев посочи, че работата на учителя, особено по хуманитарни науки, е да научи учениците да се съмняват.

"Модерното знание започва от усъмняването в готови истини. Аз трябва да съм готов да кажа на учениците, че са длъжни да се съмняват дори в това, в което аз казвам".

"Възраждане" даде на прокурор преподаватели, несъгласни с промените в училищния закон

Ако нашето становище се прочете, допълни той - там ясно се вижда, че е написано, че "ние не просто сме против пропагандата, а заради възпитанието си и традицията, ние сме вътрешно неспособни като натюрел, да извършваме какъвто и да било пропаганден процес". Няма как да не сме притеснени при тази ситуация, заяви в "Денят започва в неделя" Борис Илиев. Каза, че в момента трябва да бъдат защитени колегите му, които са публично нападнати. Той се обърна към тях и каза, че могат да се свържат с него, защото от различни организации им е предложена безвъзмездна помощ.

"При положение, че техните имена не просто са публични, но когато срещу тях са отправени заплахи за саморазправа, и когато вчера разбрахме в информационните канали на "Възраждане", че започват да се разпространяват техни снимки, и питания за домашните им адреси - тогава аз разбирам напълно колегите, които са притеснени".

Реакцията на институциите не закъсня. Според него въпросът вече не е дискусионен, дискусионно е дали си "за" или "против".

"Но изобщо не е дискусионно дали можеш в една демократична страна да си позволиш да заплашваш по този начин хора, изразили гражданското си мнение".

"Когато един закон се даде две седмици преди началото на учебната година с неясен текст, то това не е добре поставена задача. Ясно е, че това ще доведе до стрес в учителите", смята Атанас Стаменов - учител в НПМГ.

Според него учителите са изправени пред два избора - или да мълчат по всички теми или да се чудят какво точно трябва да кажат. По думите му средата в училище е неутрална, но свободна. Учителите според него не могат да си позволят да мълчат по важни теми за обществото.

"Всеки ученик би трябвало да е спокоен да се изрази по какъвто и да било начин", заяви Атанас Стаменов.

"Ние освен като медиатори на академично знание имаме постоянно работа с емоционалните проблеми на учениците. И не е човешко да откажеш да обсъждаш тези проблеми с тях".

Още повече, че законът ни вменява, че трябва да го правим. Днес приключва и събирането на подписи, защото "дебат така или иначе се получи".

"Ние искахме да се говори разумно, критично и с доводи по тази тема. И оттук нататък, включително след правни консултации, ще видим как е целесъобразно тези подписки да бъдат и институционално задействани".

Вижте целия разговор във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гуардиола сравни Холанд с Меси и Роналдо
Гуардиола сравни Холанд с Меси и Роналдо