НОВИНИ

"Черният списък" на "Възраждане" - на ръба на закона

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
19:52, 23.08.2024
Чете се за: 04:50 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Другият аспект на крайните действия на "Възраждане" е юридически, защото не става дума само за законовата промяна, но и за публичните закани, език на омразата и разпространението на лични данни. Окръжната прокуратура във Варна се самосезира и проверява има ли престъпление по повод публикувания списък с учителите от варненски училища. Самосезира се и Комисията за защита на личните данни.

Оказва се, че публикуването на списъците е на ръба на закона, а какви точно са нарушенията?

Нарушенията при разпространените имена на учители са на границата на няколко правни сфери и може да се търси отговорност по няколко аспекта - от нарушена свобода за изразяване на мнение до правомощията на Комисията за защита от дискриминация.

"Една сравнително нова разпоредба на Наказателния кодекс - член 169 Б, този текст казва, че се наказва всеки, който заплаши или упражни насилие, или по друг противозаконен начин попречи на някого да упражни своето конституционно политическо право. А свободата на изразяване на мнение е точно такова. Това стигматизиране и настройване на обществото към тези хора, както и подлагането на тези хора на потенциални проверки и репресии, представлява подбуждане към дискриминация по смисъла на Закона за защита от дискриминация, а също така може да се приеме и за тормоз", обясни Александър Кашъмов, адвокат.

Третата сфера е законът за защита на личните данни и именно заради това ресорната Комисия се самосезира. Казусът обаче и тук е на ръба, тъй като в подписката ясно е записано, че учителите, попълвайки подписката, се съгласяват информацията да бъде оповестена публично.

"В този казус Комисията има своите ограничения. И те са поставени от закона. Ние можем само и единствено да се произнесем дали има нарушения на правилата за обработване на лични данни. Но независимо дали ще предложим корективни мерки или санкция, ясно е, че не само в тази политическа кампания езикът на омразата е широко използван", посочи Венцислав Караджов, председател на Комисията за защита на личните данни.

"Включването на тези лични данни в една стигматизираща кампания, което го правят тези представители на партия "Възраждане" това вече е друга обработка на лични данни. Това е друг вид публикация, която поставя въпроса налице ли е законна цел за тази публикация", каза Александър Кашъмов, адвокат.

А за "Възраждане" публикуването на списъци с имена не е прецедент. Преди две години партията държа на сайта си половин година имена и ЕГН-та на 800 лица, участници в неправителствени организации и медии, защото били заплаха за националната сигурност. Тогава адвокат Кашъмов подава жалба от името на 22-ма от тях до Комисията за защита на личните данни.

"Когато пуснем паразита той започва много бързо да сее зараза. Тогава беше правото на защита на личните данни, сега виждаме нов казус - атака по правото на изразяване на една група учители. Т.е. имаме второ основно право, което се атакува с политически цели предизборни", убеден е Александър Кашъмов, адвокат.

Комисията взе решение, че действително "Възраждане" е извършило нарушение.

Каква беше санкцията?
"Всъщност на "Възраждане" му беше предписана корективна мярка да изработи правила и политики, които не позволяват такова обработване", посочи Венцислав Караджов, председател на Комсията за защита на личните данни.

От прокуратурата днес само съобщиха, че вчера е образувана преписката. Тя е разпределена на случаен принцип на наблюдаващ прокурор от Окръжна прокуратура-Варна.

Вижте повече в прякото включване на Виолета Русенова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Томаш: Искам да променя манталитета
Александър Томаш: Искам да променя манталитета
Борисов начерта схема за "Южната дъга", Терзиев го покани за главен архитект
Борисов начерта схема за "Южната дъга", Терзиев го покани за главен архитект