НОВИНИ

Хотелиерите на тръни заради високите цени на тока, държавата ще отпусне компенсации

Представители на бранша се срещнаха със служебния министър на туризма

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Давид Сукнаров
18:38, 23.08.2024
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Напрежение в хотелиерския и ресторантьорския бранш по морето. Причината са нарастващите цени на електроенергията за бизнеса. Според хотелиери от Слънчев бряг завишените разходи могат да доведат до фалити. Заплашиха и с голям протест следващата седмица, който ще затвори главния път за курорта. Министърът на туризма свика спешна среща с бранша, за да го разубеди да протестира, представяйки и решение на проблема.

Хотелиерите посрещнаха разгара на летния сезон с двойно по-големи сметки за ток.

"Фактурата ми беше 34 000 лева, 51 000 беше за следващия месец. Но има колеги, които са от 100 на 200 000 лева - два пъти, има колеги, които са и три пъти", каза Радостин Дачев, хотелиер.

Според хотелиерите новите сметки са непосилни за плащане и са непредвиден разход във вече започнали сезон.

"Разберете ни, че ни дойде като един студен душ. Специално при мен, в моите бази, имам настанени също така и бежанци. Сами разбирате, че с 15 лв. без ДДС на бежанец имам обекти, в които аз не мога да покрия разхода", обясни Елена Андонова, хотелиер.

Въпреки че депутатите и Министерския съвет одобриха помощ за бизнеса, се оказа, че компенсации за тока няма да бъдат получени преди процедурата да бъде одобрена от Европейската комисия.

"Сега въпросът е – има ли някаква опция да се случи нещо, заради което ЕС да каже "не" на България", попита Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията.

За да потуши напрежението, министърът на туризма свика спешна среща с бранша и увери, че компенсации ще има.

"Нотификацията на Европейската комисия се очаква да бъде в рамките на два месеца. Парите са осигурени, договорите са сключени, помощта се предоставя на месечна база", коментира Евтим Милошев, служебен министър на туризма.

"Компенсацията е за 100% за сумата над 180 лв. за мегаватчас. Да кажем, че е по-добре от нищо", посочи Теодор Пастармаджиев, Съюз на собствениците в Слънчев бряг.

Компенсациите ще са за периода от юли до декември, което удовлетвори хотелиерите. Чаканите помощи за бизнеса за около 250 млн. лева.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джордж Ръсел бе най-бърз на втората свободна тренировка преди Гран при на Нидерландия
Джордж Ръсел бе най-бърз на втората свободна тренировка преди Гран при на Нидерландия