НОВИНИ

"Лов на вещици": Учители с коментар за черния списък на "Възраждане"

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
17:55, 23.08.2024
Чете се за: 06:35 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Черният списък на "Възраждане" предизвика от една страна вълна от подкрепа за учителите, но от друга - вълна от заплахи срещу тях. Инициаторът на подписката срещу закона, който забранява така наречаната "пропаганда на нетрадиционна сексуалност" в училищата съобщи пред БНТ, че от днес са започнали заплахите и обидите срещу него в социалните мрежи.

Днес той ограничи достъпа до имената на колегите си под подписката, за да ги защити. Повече от 500 учители от цялата страна са се подписали. Отделно друга подписка срещу промените е иницирана от университетски преподаватели и учени от БАН. И там стоят 700 подписа.

Учителят по български език и литература от НПМГ Борис Илиев е създателят на подписката, заради която "Възраждане" даде на прокуратурата 26 варненски учители, които са я подписали. Той каза, че непрекъснато получава заплахи и обиди в социалните мрежи. Обясни още, че просто е искал да изясни позицията на учителите за промените в Закона за училищното образование - че текстовете са неясни и промените могат да влязат в портиворечие с учебните програми.

"Тези текстове са лоши, защото оставят твърде широко поле за интерпретация и тълкуване. И това би създало изключително голяма несигурност и неудобство на учителите, когато изпълняват служебните си задължения, тъй като новите тесктове биха могли потенциално да влязат в разрез с определени подзаконови нормативни документи", каза Борис Илиев, учител по български език и литература в НПМГ.

Борис Илиев дава и пример. Когато се забранява пропагандирането на каквато и да е било идеология - религиозна, политическа или такава, която касае човешката сексуалност, къде е границата между пропаганда и подстрекаване от една страна и научно изучаване от друга, което е част от учебните програми, и по хуманитарните и по природо-научните дисциплини? Има и друга причина за подписката.

"Класната стая никога не е можела да бъде превърната в място за идеологизация или индоктринация на учениците. В този смисъл тези тестове просто нямат реален предмет", коментира учителят.

Изнасянето на имената на 26-мата учители от Варна, подписали неговата подписка, Борис Илиев свързва с Германия от 30-те и 40-те години на миналия век.

"Събиране на списъци със хора, които просто са изразили гражданското си мнение".

Борис казва, че се възхищава на смелостта на колегите си от Варна. За да запази обаче сигурността на 500-те души, подписали до този момент позицията, от днес е ограничил кой може да вижда имената им. От днес той получава и заплахи.

"Това са полуанонимни съобщения в социалните мрежи, на лични съобщения, пълни с обидни кавалификации, но аз искам да кажа следното - аргументите на страха са ми ясни. Страхът е грешно състояние на човека, което означава липса на достатъчно вяра".

Още преди учителите подобна подписка подеха и преподаватели и учени от БАН и университетите ни. Подписалите я над 700 души също се обявяват срещу промените в закона. Смятат, че се въвежда санкция срещу несъществуващ в училището ни проблем. Смятат, че промените ще породят социални проблеми, които вместо да решава училището ще произвежда.

"Какво означава пропаганда, какво означава подстрекателство? Неуточяването на значението, точния обем на тези понятия, отваря вратите за нещо, което ще нарека накратко с една разбираема фраза - "лов на вещици". Този лов започна, трябва да бъдат на стената, извадени, очаквам предложения за другарски съд", каза проф. Адриана Дамянова, Факултет по славянски филологии, Софийски университет.

Проблемът е, че няма да се прави разлика между предоставяне на информация от учителя и пропаганда, казва още проф. Дамянова. И тя смята, че и преди промените Законът за училищното образование достатъчно добре описва какво може да преподава учителят като пропагандата изобщо не се толелира.

"Този закон ни разделя, разделя хората с традиционна от хората с нетрадицонна - пак казвам, каквото и да означава това - ориентация. Всява напрежение, вражда, на всичко отгоре прекрасно си давам сметка, че това е част от предизборната кампания".

И от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" смятат, че вече от 35 години българското училище в никакъв случай не е арена на агитация и пропаганда. Обявяват се в защита на 26-мата учители от Варна.

"Това е едно много грозно, много вредящо българското образование деяние на някои партии с цел чист политически и партиен популизъм. Ние, учителите, бихме казали - нека да освободим българското образование от партийния популизъм, който може да донесе някакви временни изборни успехи, но това ще доведе до много лоши ситуации за българското образование", заяви Юлиян Петров, председател на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

Юлиан Петров казва още, че повече от всички учителите трябва да могат да изразяват свободно своето мнение.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Милена Тодорова се класира на осмо място в суперспринта при жените на световното първенство по летен биатлон
Милена Тодорова се класира на осмо място в суперспринта при жените на световното първенство по летен биатлон
Режисьорски дебют за Зоуи Кравиц с трилъра "Мигни два пъти" (СНИМКИ)
Режисьорски дебют за Зоуи Кравиц с трилъра "Мигни два пъти" (СНИМКИ)