НОВИНИ

Борисов начерта схема за "Южната дъга", Терзиев го покани за главен архитект

Разширяването на "Южната дъга" на столичния околовръстен път стана повод за задочен спор

Виктор Борисов
от Виктор Борисов
19:29, 23.08.2024
Чете се за: 06:30 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Разширяването на "Южната дъга" на столичния околовръстен път стана повод за задочен спор между кмета на София и лидера на ГЕРБ. Преди два дни Бойко Борисов начерта схема как трябва да бъде направен пътят, днес Васил Терзиев го покани да участва в конкурса за главен архитект.

Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ 21.08.2024г.
"Старият вариант, който беше, според мен не може вече да се осъществи при тоя трафик, Данче. Който има от Перник към София, това е ужасно натоварено кръстовище на Борис".

Бившият кмет на София и настоящ лидер на ГЕРБ - Бойко Борисов предложи 3 километров тунел, чрез който да бъде довършена Южната дъга на столичното околовръстно.

"Тука влизаме в един тунел, който тунел излиза на бензиностанцията на Горна Баня", каза Бойко Бориосв, лидер на ГЕРБ.

Настоящия кмет Васил Терзиев не се съгласи с чертежа на Борисов.

"Сега ще начертая и аз плановете на един космодрум и на писта за Ф1, много се радвам, че го повдигнахте, защото както знаете ще организираме конкурс за главен архитект и хора с такъв потенциал, трябва да бъдат въвлечени в градските проблеми", посочи Васил Терзиев, кмет на София.

Цената и времето за изграждане на съоръжението бяха друга точка, по която се разминаха старата и новата общинска власт.

"Моите опоненти, нашите опоненти, Данче ще кажат - ама това е по-скъпо. Има ли цена, която колко да е по-скъпо? Има ли цена, че през тази година и половина, две - тези булеварди ще работят, има ли цена работочасовете и нервите на хората", попита Бойко Бориосв, лидер на ГЕРБ.

"Тази идея е още от времето на Петър Диков, той я е лансирал, за тунел, но до момента никой не е остойностил - какво би струвало да има тунел", заяви Васил Терзиев, кмет на София.

Според Борисов проектът може да бъде реализиран за година и половина, според Терзиев ще трябват повече време.

"Лентичките ще ги реже някой друг - тези, които спечелят изборите 2027", каза Васил Терзиев, кмет на София.

От Столичната община изразиха притеснения и за отваряща се дупка в бюджета от 28 милиона лева заради осигуряването на безплатни карти за градския транспорт за деца. Причината: ползвателите са повече от заложените в предварително определените лимити. Настояха за преизчисляване на средствата.

"Градският транспорт привлича повече пътници имаме и повече приходи, но те не са достатъчни ако държавата не актуализира своята част", убеден е Илиян Павлов, зам.-кметът по транспорт.

В позиция до "По света и у нас" от Министерството на транспорта коментираха, че парите за последните 9 месеца в размер на 33 милиона лева са преведени към Столичната община, а актуализация на лимитите може да има след края на септември.

Средствата за компенсации на Столична община са разпределени в рамките на предвидените в държавния бюджет средства за 2024 г. и в пълно съответствие с разпоредбите на Наредба за условията и реда за предоставяне на средства за компенсиране на намалените приходи от прилагането на цени за обществени пътнически превози по автомобилния транспорт, предвидени в нормативните актове за определени категории пътници, за субсидиране на обществени пътнически превози понерентабилни автобусни линии във вътрешноградския транспорт и транспорта в планински и други райони и за издаване на превозни документи за извършване на превозите (Наредбата), приета с Постановление № 163 на Министерския съвет от2015 г.

Първоначалният годишен лимит от средства за компенсации на Столична община за 2024 г. (на средствата, разпределяни отминистъра на транспорта и съобщенията) е в размер на 43 622 926 лв., от които:

  • 232 646 лв. – ветерани от войните, военноинвалиди и военнопострадали;
  • 16 255 140 лв. – деца до 7 навършени години и деца от 7 до 14 навършени години;
  • 12 578 961 лв. – учащи редовно обучение;
  • 13 276 080 лв. – лица, получаващи пенсия;
  • 1 280 099 лв. – хора с увреждания с намалена работоспособност над 70,99 на сто.

Горното разпределение е в съответствие с нормативните изисквания, в рамките на предвидените за целта средства в държавния бюджет – на база брой правоимащи и категорията на всяка една община. Начинът на разпределение е подробно разписан в Методиката по приложение № 13 към чл. 4, ал. 1 от Наредбата.

За първо, второ и третотримесечие на 2024 г. на Столична община ѝ е разпределен и съответно преведен лимит в размер на 25 на сто от първоначалния годишен лимит, за всяко едно тримесечие, т. е. по 10 905 732 лв. или 32 717 196лв. общо. В съответствие с разписаното в нормативната уредба годишните лимити на средствата за компенсиране, разпределени от министъра на транспорта и съобщенията по общини и групи правоимащи, могат да бъдат актуализирани единствено на основание чл.14 от Наредбата, а именно след изтичането на деветмесечието на годината и въз основа на обобщената информация от справките по член 11, ал. 1 от същата наредба – за реално издадените безплатни и по намалени цени превозни документи за периода от 1 януари до 30 септември на съответната година. Промените се извършват в рамките на определените в централния бюджет средства за тази цел, като натрупаните излишъци се балансират с недостига на средства по общини.


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Черният списък" на "Възраждане" - на ръба на закона
"Черният списък" на "Възраждане" - на ръба на закона
Добрин Гьонов напуска ЦСКА 1948
Добрин Гьонов напуска ЦСКА 1948