НОВИНИ

Хронология на тежките инциденти по границата с Турция със служители на МВР и МО

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
13:34, 08.11.2022
Чете се за: 04:37 мин.
У нас
300 военни включват помощ мвр охрана държавната граница
Снимка: Архив
Слушай новината

Охраната на границата с Турция не веднъж и излагала на риск служителите на Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната. Тежкият терен и засиленият миграционенен натиск се превръщат във все по-сериозно предизвикателство, което изисква добра подготовка и съвременна техника на терен.

СЪСТОЯНИЕ НА МИГРАЦИОННИЯ НАТИСК

През септември т.г. са задържани общо 2822 граждани на трети страни, от които 563 на вход, 381 на изход без регистрация от органите на МВР и 1878 са установени в незаконен престой във вътрешността на страната. Броят им е 23,3% повече в сравнение с предходния месец (2288 лица).

През периода януари - септември 2022 г. са задържани общо 12740 граждани на трети страни. От тях на вход на държавната граница - 1855, на изход без регистрация - 1759 и установени в незаконен престой във вътрешността на страната - 9126 лица.

Спрямо общия брой на задържаните през същия период на 2021 г. (6560) се отчита 2,6 пъти увеличение.

Данни: МВР

2014 г. Граничен полицай загина в катастрофа

Камион с 15 полицаи се обръща малко след полунощ на 26 декември в дере в района на село Горно Ябълково, община Средец. Загива 34-годишен полицай, който шофирал камиона.

2015 г. Инцидент с прострелян нелегален мигрант край Средец

Група от 54 нелегални имигранти е засечена от граничните полицаи. При опит да бъдат задържани те не се подчиняват и оказват физическа съпротива на униформените. Вследствие на произведен предупредителен изстрел на единия от тримата полицаи куршумът рикошира и ранява един от мъжете, който по-късно умира.

Братовчедът на убития край Средец проговори пред БНТ

17-годишният Сидиколах разказва пред БНТ за ужаса да видиш как 19-годишния ти братовчед издъхва в ръцете ти. Двамата бягат от талибаните в Афганистан, за да не ги вземат насилствено за войници.

2022 г. При тежка катастрофа с военен камион загинаха нелегални мигранти

Двама афганистански граждани, нелегални мигранти, загинаха, а други 21 пострадаха, след като специализиран военен камион катастрофира в района на село Граматиково. Ранени бяха и двама български военни.

2022 г. Двама полицаи загинаха при гонка с автобус с мигранти в Бургас

Двама полицаи загинаха, след като автобус с нелегални мигранти се вряза в патрулна кола на оживено кръстовище в Бургас. Преследването започва от Малко Търново и продължава близо 50 км в посока Бургас. Два екипа на Гранична полиция правят опит да спрат автобуса, но с висока скорост той навлиза в града.

Шофьорът не намалява дори когато навлиза в кръговото кръстовище при булевард "Струга", през който минава целия трафик за Южното Черноморие. В този момент пред него спира патрулният автомобил. Целта на двамата полицаи е да накарат шофьора да спре. Това не става и автобусът буквално помита патрулката. Полицаите загиват на място.

2022 г. Задава ли се нова огромна бежанска вълна към Европа?

Процесите на миграция продължават на вълни с различни темпове, а заради войната в Украйна станахме свидетели на нова бежанска вълна.

Оказва се, че 2022 г. е съпоставима с 2015 г. Германия, която е най-големият реципиент на мигранти до момента, е приела над 1,2 милиона бежанци. За сравнение, това е бройката, която страната е достигнала през цялата 2015 г. Сметките показват, че в края на 2022 г. вълната ще се окаже по-голяма.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МРРБ и Столична община ще работят заедно за успешното приключване на ремонта на центъра на София
МРРБ и Столична община ще работят заедно за успешното приключване на ремонта на центъра на София
Дея спорт приема Лозана в първи мач от 1/16-финалите за Купата на претендентите
Дея спорт приема Лозана в първи мач от 1/16-финалите за Купата на претендентите