НОВИНИ

Играчите и треньорският щаб на Левски почетоха Гунди

Собственикът на клуба Наско Сираков и изпълнителният директор Даниел Боримиров не присъсвтаха на кратката церемония пред сектор А на "Герена".

играчите треньорският щаб левски почетоха гунди
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
12:31, 04.05.2024
Чете се за: 02:07 мин.
Спорт
Слушай новината

Футболистите и треньорите от първия тим на Левски поднесоха цветя и венци на паметника на клубната легенди Георги Аспарухов. Днес се завършват 81 години от рождението на Гунди.

Паметта на Гунди почетоха и футболистите от Детско-юношеската школа на клуба. Собственикът на клуба Наско Сираков и изпълнителният директор Даниел Боримиров не присъсвтаха на кратката церемония пред сектор А на "Герена".

Днес се навършват 81 години от рождението на иконата за поколения левскари Георги Аспарухов. „Синята“ легенда остава в паметта на поколенията не просто като велик играч, а като явление за спортната общественост и цяла България.

За кариерата на Гунди е написано и казано всичко, а победите и попаденията с Левски и националния отбор ще се помнят винаги. Той бе и остава всенароден любимец. Накара няколко поколения футболисти да изучават магията на стила му и да се възхищават на майсторството. Той роди мита за красотата на играта. Георги Аспарухов е явление, надхвърлящо границите на играта футбол, защото в него хората са виждали и виждат нещо необикновено. Една искра, хранеща духа, носеща усмивка, упование и надежда. Еманация на разбирането за човек.

За националния отбор на България Гунди има 50 мача и 19 гола. През декември 1968 година той отбелязва знаменит гол срещу тогавашния световен шампион Англия насред "Уембли". Георги Аспарухов, бивш нападател на Левски и Ботев, участник на три Световни първенства, през 1999 г., бе обявен за "Футболист на ХХ век на България".

Легендарният нападател загива трагично в катастрофа край Витиня на 30 юни 1971 г., заедно със своя приятел и съотборник Никола Котков.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шестима души са пострадали при поредна руска атака в Украйна
Шестима души са пострадали при поредна руска атака в Украйна
Деца със специални потребности тренират хокей на трева
Деца със специални потребности тренират хокей на трева