НОВИНИ

Илиан Илиев: Нещата, които се случиха, не са добре за никой, свързан с българския футбол

"Сърбия може да държи много добре топката. Трябва да сме колектив. Равният е част от играта, но ние с точката няма да се класираме. Бихме искали да спечелим, не да загубим. Искаме да имаме начин на на игра. Да се опитаме да имаме стил, разпознаваем, за отбора", коментира още националният селекционер по време на своята пресконференция

илиан илиев нещата случиха добре никой свързан българския футбол
Снимка: startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ
16:09, 18.11.2023
Чете се за: 04:55 мин.
Спорт
Слушай новината

Селекционерът на българския национален отбор по футбол Илиан Илиев говори на традиционната пресконференция преди утрешната евроквалификация срещу Сърбия, която ще се проведе в Лесковац с начален час 16:00 българско време.

Разбира се, изказването на родния наставник започна със случилото се в четвъртък вечер извън Националния стадион "Васил Левски" и размириците, които предизвикаха протестите срещу ръководството на БФС.

"Нещата, които се случиха, не са добре за никой, който е свързан с българския футбол. Единственото позитивно е, че в четвъртък показахме първата крачка от това, което искаме. Искам да покажем характер и може да се получат нещата в бъдеще. Футболът остана на заден план. Да не се връщаме назад. Всички знаехме, че е мирен протест, но после се разбра, че е преминало в нещо не толкова мирно. Съжаляваме всички, които сме свързани с българския футбол", започна Илиев, който трябваше да отговаря и на въпрос дали ако в отбора са били наясно със сцените в София, са щели да излязат на терена за мача срещу Унгария.

"Всички неща, които започват с "ако", са спекулации. Мога да отговоря по много начини и по начин, който би задоволил повечето хора. Но европейска квалификация да тръгнем да...има забавяне. Но аз мисля, че това беше по време на мача. Предполага спекулация отговора", заяви той.

Българският наставник обърна внимание и на съперника в утрешния ден - Сърбия, споделяйки, че "плавите" разполагат с играчи от световна класа, но въпреки това нашите момчетата трябва да подходят по същия начин, както срещу унгарците и да проявят повече спокойствие. Илиев добави още, че България излиза на стадион "Дубочица" за победа, а не за загуба.

"Всички познаваме отбора на Сърбия и това е не е куртоазия – футболисти от световна класа. На европейското могат да направят много големи неща, ако се класират. Това, което искам е да играем по същия начин – с характер и да покажем, че сме живи. Както го направихме в мача с Унгария. В такива ситуации отборът ни може да израсне, защото играхме доста време и с човек по-малко, при негативен резултат. Надявам се утре по същия начин да е нашето поведение", коментира българският селекционер.

"Много е важно за нас да подходим по същия начин. Да сме по-спокойни. Много хора очакваха Унгария да ни разгроми. Това, че футболистите постигнаха позитивен резултат, от една страна ни афектира, но от друга ни дава самочувствие. Трябва да подходим по същия начин. Всеки да си остави егото извън терена. Тези, които почнат и тези, които влезнат. Сърбия може да държи много добре топката. Трябва да сме колектив. Равният е част от играта, но ние с точката няма да се класираме. Бихме искали да спечелим, не да загубим. Искаме да имаме начин на на игра. Да се опитаме да имаме стил, разпознаваем, за отбора", продължи той.

Накрая опитният специалист обърна внимание и на тъжния факт, че представителния ни тим все още няма победа от началото на календарната година.

"Цяла календарна година няма победа. Утре ще опитаме отново. Знаем, че ни чака труден противник с играчи от световна класа. Играхме в четвъртък, Сърбия в сряда и то със 7-8 човека, които не са титуляри. Имаме 2-3, които може и да не издържат физически. Не сме избрали още точния начин, но след първия мач, физически, това, което показа системата – футболистите бяха добре. Знак, че са работили добре в клубовете или са професионалисти", завърши Илиан Илиев.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възможно е забавяне при преминаването на граничните пунктове в страната
Възможно е забавяне при преминаването на граничните пунктове в страната
Алберт Попов откри сезона с 10-о място в Гургъл
Алберт Попов откри сезона с 10-о място в Гургъл