НОВИНИ

Илияна Йотова: Още следващата седмица ще се събере комисията по помилване към президентството по казуса "Иванчева"

bnt avatar logo
от БНТ
21:02, 11.11.2022
Чете се за: 04:57 мин.
У нас
Слушай новината

Още следващата седмица ще се събере комисията по помилване към президентската институция по казуса "Иванчева". Това заяви в "Панорама" вицепрезидентът Илияна Йотова. По думите ѝ в президентството няма мотивите за присъдата от страна на съда и документите, които се изискват от страна на самата Иванчева. Имат само писмо-молба от нейния адвокат. Ще се прегледат документите, ако изобщо те стигнат до президентството, каза Йотова.

Тя коментира и инцидента с убития полицай на границата ни. Според нея той нямаше да се случи, ако държавата си беше свършила работата през последните 10 години.

"Въпросът е не само български, той е общоевропейски и световен въпрос. И до ден днешен след войната в Сирия Европа не може да намери своята адекватна политика по отношение на миграцията. Дъблинското споразумение е толкова остарял и неработещ документ, но за съжаление шеста-седма година подред не може да бъде поправен. По отношение на това споразумение за мигрантите е отговорна страната, на чиято територия те за първи път стъпват в рамките на ЕС - т.е. България е отговорна за всичко. Второ - можехме да имаме структурирана политика по отношение на нашите европейски искания. България не получава достатъчно пари по Фонда за миграция и убежища, а това е нещо, което се преговаря с ЕК, когато се обсъжда общоевропейският бюджет - това е важно за техниката и системите за наблюдение, за контингента на Фронтекс", каза Йотова.

Тя отбеляза проблемите - съкращаване в "Гранична полиция", неподготвени хора, прехвърляне на полицейски части без да са обучени и без да има условия. Заяви, че преди години е посетила границата и е видяла как младите хора са били в будки при минусови температури, без вода и място за елементарна почивка и 10 години по-късно тези условия не са се променили.

Йотова е категорична, че засилена мигрантска вълна винаги е имало. Вероятно не са били на такива големи вълни, но този поток си е постоянен през цялото време.

"За мен всичко минава през разбиването на каналджийските мрежи. Те не са създадени преди един, два месеца, а са от самото начало", каза тя.

По думите на вицепрезидента общата политическа нестабилност влияе на всичко, както на цялото общество, така и на работата на съответните институции. Изходът от тежката политическа криза зависи от НС, каза Йотова.

Смята, че президентът е създал може би най-добрата логистика, за да бъдат проведени разговори между парламентарните групи, да има диалог и той се е случил. Каза също, че президентството винаги е работело, за да се структурира максимално устойчиво мнозинство в парламента и да има добро правителство за България.

"Оптимист съм за създаване на правителство", каза тя и допълни - "Не ми харесва обаче, че след като много от политическите лидери казват колко е важно това и слагат запетайка и "но" с многоточие и казват, че това правителство трябва да е до местните избори. Каква е силата на един такъв кабинет, ако знае, че е за такъв кратък период от време, че трябва да подготвят само местните избори, за какви дълбочинни реформи може да се говори и как могат да се поемат дългосрочни ангажименти, те ще бъдат със статута и на служебния кабинет", каза Йотова

За войната в Украйна Йотова заяви, че най-страшното би било ако свикнем, че в центъра на Европа има война и това минава в десетминутните хроники.

"Свикването с войната би било най-тежката присъда за днешното световно общество, за съжаление, натам вървят тези процеси и нашата роля като държава член на ЕС трябва да бъде по-силна и по-сигурна. Както и да си говорим - войната в Украйна не е война в Украйна, тя е война в Европа", каза Йотова.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от разговорите в "Панорама"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Саша Илич: ЦСКА излиза за победа във всеки мач
Саша Илич: ЦСКА излиза за победа във всеки мач
Българските национали по джудо ще се изправят срещу тима на Турция
Българските национали по джудо ще се изправят срещу тима на Турция