НОВИНИ

Бруно Бекман пред БНТ: Какъв е животът в Буча след окупацията?

Бруно Бекман
от Бруно Бекман
20:30, 11.11.2022
Чете се за: 05:45 мин.
По света
Слушай новината

Близо 9 месеца след началото на руската инвазия Буча продължава да бъде символ на чудовищното лице на войната. Някога красивото предградие на Киев днес тъне в разруха.

Едно нещо е останало непроменено - силата на духа на жителите на Буча.

Белгийският журналист Бруно Бекман, който от началото на войната предава специално за БНТ, се върна в киевското предградие сега - месеци, след като то беше освободено.

Вечерта на 25 февруари Павел Комар транспортира двама ранени руски парашутисти от Националната гвардия към болницата в Ирпин. Това е ден след влизането на руските войски в родната му Буча.

"Бяха професионални войници, не нараниха никого в нашия град. Нашата мисия е да помагаме на хора в беда, независимо откъде са", заяви Павел Комар, парамедик от Буча.

Павел и неговите колеги са парамедици. Техният екип обслужва Буча и други райони северно от Киев. След началото на войната започват да работят като никога досега и при изключително опасни условия.

Буча е само на 30 километра от Киев и има лошия късмет да попадне на пътя на руснаците. До февруари тази година тук живеят около 28 хиляди души. Броят им днес е неизвестен. Попада в ръцете на руската армия още в началото на войната.

В продължение на месец и нещо градът е под руска окупация. Когато в края на март украинските сили си го връщат, равносметката е кошмарна - убити са стотици цивилни, извършени са военни престъпления.

"Руските сили влизат в Буча на 24 февруари - първият ден от инвазията. В началото тук е била разположена Националната гвардия и местните хора разказват, че не е имало никакво насилие. Ситуацията се променя, когато идват войските - особено наборниците от Бурятия. Тогава настъпва ад на земята. Това, което спасява хората от Буча, е фактът, че се обединяват и си споделят всичко - коли, бензин, храна. Точно това се оказва по-силно от войските, които са окупирали града. Защото не са можели да окупират духа на тези хора", заяви
Бруно Бекман.

Докато си припомня случилото се, лицето на Павел помръква.

"Нещата се промениха напълно, когато се включиха редовни наборници от Бурятия, които дойдоха от Беларус. Те се разположиха тук като у дома си - чупеха, крадяха, взимаха наркотици, изнасилваха. Гвардейците не убиваха, други стреляха. Придвижваха се с бронирана машина на пехотата. Пиеха алкохол. Командването ги беше зарязало", допълни Павел Комар, парамедик от Буча.

Колежките му потвърждават думите на Павел:

"Държаха се различно, някои се отнасяха приятелски, а други имаха поглед, от който трудно можеш да разбереш какво се върти в главите им", казва Татяна.

"Имаше такива, които изобщо не приличаха на руснаци, бяха с напълно различни физиономии", споделя Аня.

"Тези, които дойдоха след специалните части, бяха ужасяващо нечовечни и жестоки", каза още Татяна.

Част от екипа са и семейството Аня и Коля. Двамата са изпратили децата си при баба им, за да бъдат в безопасност. С тях остава кученцето Лъки, което оправдава името си и им носи късмет. Няколко пъти Лъки усеща, че ще избухне бомба и спасява живота на екипа.

Екипът продължава да транспортира ранени към болници по време на битката за Киев през март. Често попадат под кръстосан огън, защото остават продължително време на фронтовата линия. Екипът може да оказва физическа помощ и да превързва ранени, но психологическите поражения ще трябва да бъдат лекувани много по-дълго.

Бруно Бекман: Какво искате да кажете на тези хора, които и до ден днешен не искат да повярват на това, което се е случило тук?

Татяна: Не бих искала да пожелая на никого да преживее това, което преживяха нашите хора тук. От все сърце го казвам.

Ужасът на войната е оставил отпечатък върху всички.

"Имам дъщеря на две години и половина, която заляга всеки път, когато прозвучи експлозия. Две години и половина, можете ли да повярвате?", допълва Павел.

Според него ще трябва да минат най-малко 3 или 4 поколения, преди руснаци и украинци да могат отново да установят приятелски отношения.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Издирват дете с аутизъм, изчезнало в Перник. Доброволци се събират в града
Издирват дете с аутизъм, изчезнало в Перник. Доброволци се събират в града
Нидерландски F-16 за наши МиГ-ове: Възможна ли е такава сделка?
Нидерландски F-16 за наши МиГ-ове: Възможна ли е такава сделка?