НОВИНИ

Индустриални предприятия сигнализират, че ще плащат по-високи цени за природен газ през ноември

кевр утвърди новите цени природен газ януари февруари март 2020
bnt avatar logo
от БНТ
18:38, 02.11.2021
Чете се за: 01:50 мин.
У нас
Слушай новината

Индустриални предприятия публикуваха протестно писмо, с което настояват утвърждаване на цената на природния газ през ноември. Те твърдят, че част от бизнеса ще претърпи не намаление, а увеличение на цените с близо 30% по-висока от утвърдената от КЕВР.

"Настояваме "Булгаргаз" ЕАД да внесе ново изменено заявление за утвърждаване на цените на природния газ за м. ноември, в което да са взети предвид всички фактори, които позволяват намаляването на заявената за утвърждаване цена", се казва в позицията.

Те аргументират исканията си с факта, че през ноември за едни потребители има намаление, а за други – увеличение на цената на синьото гориво. Съгласно договорите за доставка между индустриалните потребители и "Булгаргаз" ЕАД, промишлеността заплаща газа си по предложената, а не по утвърдената цена.

Според предприятията българската индустрия ще плаща през ноември 119,87 лв., а не 93,19 лв. за мегаватчас.

"Намалението" на цената се оказа "увеличение" за индустрията с 27% спрямо октомври! Същевременно производствата в България продължават да плащат най-високата цена на електроенергията в Европа, а енергоинтензивната индустрия я няма на картата на правителството", заявяват организациите в писмото си.

Те настояват за подаването на ново заявление от страна на "Булгаргаз" ЕАД, отмяна на решението на КЕВР и справедливо разпределяне на ползите от договореността между „Газпромекспорт“ и "Булгаргаз".

От предприятията подчертават, че ако КЕВР не реагира, ще поискат оставката на председателя ѝ, а въпросът ще бъде отнесен до компетентния съд и Европейската комисия.

Цялото писмо можете да видите ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Учениците от Севлиево и Дряново - изцяло дистанционно
Учениците от Севлиево и Дряново - изцяло дистанционно
Антъни Иванов не успя да достигне финала на 100 м бътерфлай на Европейското в Казан
Антъни Иванов не успя да достигне финала на 100 м бътерфлай на Европейското в Казан