НОВИНИ

Инициативата "Защото сме хора" привлича все повече доброволци

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
21:18, 25.04.2020
Чете се за: 01:13 мин.
Още

И днес в София на "Орлов мост " доброволци раздаваха храна на нуждаещи се. Инициативата, наречена "Защото сме хора" започна преди Великден по идея на няколко жени. Всеки ден в определен час всеки, който има желание и възможност, купува и оставя храна до подлеза на Орлов мост. А всеки, който има нужда - получава пакет с продукти. Организаторите разпределят храната така, че да стигне и до други квартали. А инициативата вече се прехвърли и в други градове.

Цвета Стоянова: Никога не знаеш дали утре няма да си от страната на нуждаещия се.

Никога не съм мислел, че ще стигна до тук - това казва и баща, който чака на опашка за храна заедно с детето си.

Соня Чакърова: Има хора, които са професори по история и спят в университета.

И днес има кой да им помогне. Вече трета седмица го правят хора, за които не е важно да кажат имената си. Защото вярват, че доброто не е приказливо. Бързат да дадат каквото могат и не обичат камери.

Цвета Стоянова: Оставяме просто по пейките и който има нужда минава и взима.

Така започната от няколко жени с няколко хляба, инициативата зарази хиляди. Тръгна по крайните квартали, излезе от София, Стигна до Пловдив, а вече и Петрич. Дори влезе в домовете на някои, за да им даде не само храна.

Борислава Чакърова: Дрехи за бебета носим, за възрастни хора.

Тук не става дума за богати хора, които раздават пари.

Хели Георгиева: Има хора, които буквално казват "Нямам пари много, много, давам ви 10 лева, моля Ви нахранете поне двама човека."

Не става дума и за бедни хора, които просят пари.

Соня Чакърова: Нашите хора, на които помагаме - те са богати. Ако видите усмивката им, ако видите благодарността им - това не може да бъдат просяци. Това са едни богати душевно хора, които просто нямат храна и ние им помагаме.

Поне до края на извънредното положение всеки ден в 19 ч. на Орлов мост ще им помагат. Събраната храна ще се раздава на хората, които са дошли на място. А останалото ще стигне и до други квартали. Знаят, че в който и да е квартал - храната винаги ще стигне до някой баща, който може би чака на опашка с детето си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
7 лица са задържани при акция на Спецпрокуратурата и МВР в София
7 лица са задържани при акция на Спецпрокуратурата и МВР в София
Известен вирусолог предлага серум срещу COVID-19
Известен вирусолог предлага серум срещу COVID-19