НОВИНИ

Известен вирусолог предлага серум срещу COVID-19

bnt avatar logo
от БНТ
21:10, 25.04.2020
11615
Чете се за: 01:07 мин.
Още

Много световни учени твърдят, че са напът да открият лечение на COVID-19. Известният вирусолог доц. д-р Волфганг Люпке, който живее във Варна от близо 30 години предлага разработка за аерозолен серум, с който може да се лекуват заразени с COVID-19. Според него серумът може да се използва и профилактично.

Методът на д-р Люпке се базира на факта, че вирусите са най-уязвими от антителата. А те могат да се получат от заразени с човешкия коронавирус телета. Те не се разболяват, но изграждат имунитет.

Доц. д-р Волфганг Люпке - вирусолог: Тези телета ще изграждат антитела след няколко инжекции 2 или 3 в интервал от 3-4 дни. И ние ще получим антитела след 3 седмици.

Коронавирусът влиза в човешкото тяло през очите, носа и устата и поразява белия дроб. Според учения, серумът трябва да е под формата на аерозолен препарат.

Доц. д-р Волфганг Люпке: По този начин антителата ще отидат в белите дробове, целия дихателен тракт и образуват един защитен филм, като вирусът ще бъде неутрализиран.

Идеята на д-р Люпке за имунния серум се основава на реален опит в миналото, но с животни. Преди 46 години в Германия със същия метод той спасява полицейски кучета, заразени с вирус, върлувал в свинеферма близо до мястото, където обучавали четириногите.

Научната му разработка вече е при учените от Българската академия на науките. И, според тях, тя има бъдеще.

Проф. Христо Найденски - ръководител на Департамента по инфекциозна микробиология, БАН: Останах във възторг, че действително се представя една рационална идея, с която имаме възможност да се противопоставим на тази пандемия.

Проф. Найденски е категоричен, че идеята за аерозолен серум срещу коронавируса не само, че има бъдеще, но трябва да бъде разработена у нас, а страната ни има потенциал да я реализира.

Проф. Христо Найденски - ръководител на Департамента по инфекциозна микробиология, БАН: Това не са скъпоструващи изследвания, но са мултидисциплинарни.

Оригиналната идея се оказва, че няма да струва скъпо. За да се създаде аерозолен серум срещу коронавируса, ще са необходими около 300 000 лева. Учените ще търсят финансиране от Националния фонд за научни изследвания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Инициативата "Защото сме хора" привлича все повече доброволци
Инициативата "Защото сме хора" привлича все повече доброволци
Как да реагираме, ако станем свидетели на катастрофа?
Как да реагираме, ако станем свидетели на катастрофа?