НОВИНИ

Подготвят режим за отваряне на големите паркове в София

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:12, 25.04.2020
Чете се за: 01:32 мин.
У нас

София се подготвя да отвори големите паркове - първо само за разходки на малки деца в определени часове. Утре Столичната община ще тества създадената организация, но без участието на граждани. Докато забраната за разходки в парковете официално падне, в слънчевия ден столичани бяха препълнили тротоарите.

Утре в Южния парк започва проверката на маршрутите, които се подготвят за еднопосочни разходки на родители с деца. Все още не е ясно кои ще са допустимите часове за преминаване през парка.

Обучението ще е само за екипите на общината, които отговарят за реда и в него няма да участват граждани. Обсъжда се възможността всички деца до 12-годишна възраст да могат да се разхождат с придружител. Ако второто дете в семейството е по-голямо от 12 години, то също ще може да мине през парка заедно със своето семейство.

Всички трябва да спазват дистанция, да не сядат на пейките, да не използват катерушките или фитнес уредите и да не се събират на компании.

Парковете на София все още са пусти, контролът на достъпа е изключително строг и хората ги заобикалят. Сега тротоарите и велоалеите са се превърнали в места за спорт и разходки . Те обаче са твърде тесни, за да поберат всички желаещи да се порадват на пролетното време и затова в столицата през целия ден имаше струпвания от хора.

Кметът на София Йорданка Фандъкова отговори на въпроса защо засега се мисли за отваряне на парковете само за малките деца и техните родители. Във Фейсбук страницата си тя написа, че мотивите са, че за децата е най-трудно да спазват препоръката да стоят вкъщи и те не могат да излизат сами по друго време.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Разходките по тротоари с малки деца не са удобни, нито са най-доброто за тяхното здраве. Трябва да осигурим достъп и на децата със заболявания и специални потребности, защото дългото затваряне вкъщи се преживява изключително тежко от много от тях.

На фона на препълнените софийски улици, велоалеята край Панчаревското езеро изглеждаше нетрадиционно пуста за съботния ден. Полицейски патрули бяха заградили всички входове на парка там и пазеха да няма наруштели. Засега не се обсъжда варианта мястото да бъде пуснато за разходки. Същото важи и за природен парк Витоша. Причината е, че теренът е твърде голям, за да се контролират пикници и други събирания на хора в планината.

По примера на София и други градове се готвят за отваряне на парковете. Един от тях е Бургас. Общинският кризисен щаб има готовност да "отвори" Морската градина на Бургас. Отново става дума за отваряне на парка при определени условия и ако има решение и заповед на Министерството на здравеопазването и инструкции от Националния оперативен щаб.
Едно от предложенията в Бургас е парковете да бъдат организирани на принципа за допускане по възрастови групи в различни часови пояси.

Засега всички паркове остават затворени до официално позволение от Националния оперативен щаб.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Километрични опашки на изходите на София, полицията върна хиляди автомобили (ОБЗОР)
Километрични опашки на изходите на София, полицията върна хиляди автомобили (ОБЗОР)
Кабинетът обмисля отмяна на извънредното положение преди 13 май (ОБЗОР)
Кабинетът обмисля отмяна на извънредното положение преди 13 май (ОБЗОР)