НОВИНИ

Заразените с COVID-19 по света наближават 3 милиона

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:42, 25.04.2020
Чете се за: 01:24 мин.
По света

Тревожен сигнал от Световната здравна организация. Хората, които са се възстановили от COVID-19, може и да не са защитени от повторно заразяване според СЗО, която се обяви против издаването на т.нар. "имунизационни паспорти" за преболедувалите.

Броят на заразените по света достигна близо 2 млн. и 900 хиляди души. През последните десет дни в Китай няма нови смъртни случаи.

Белгия е поредната държава, която обяви поетапно отпадане на мерките, а в Испания - с трайното затопляне на времето, се засилиха и проверките за нарушители на карантината.

ИТАЛИЯ

75 години от освобождаването на Италия от нацистка окупация. На Ботуша отбелязаха националния си празник не с традиционните шествия, а с песен.

"Бела Чао" - прочутият партизански химн от Втората световна война. Точно в 15 часа местно време в цялата страна италианците запяха от сцената на своите балкони.

Полицията следеше за нарушители на карантинните мерки, които ще са в сила до 3 май. По последни данни, COVID-19 е имало в Италия много преди 21 февруари, когато се заговори за вируса.

ИСПАНИЯ

В съседна Испания стотици нарушители бяха глобени само днес. За проверка се спираха автомобили, полицията се качваше и в градския транспорт.

Хосе, строител от Мадрид: Свалиха ме от автобуса, защото нямам декларация от началника си, че съм на работа. Грешката е негова, не моя. Сега чакам да разбера каква ще е глобата ми.

Стъклени прегради и термокамери се поставят в заведения, които се готвят за предстоящото отпадане на карантината.

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

Великобритания стана петата държава с над 20 000 жертви, след като за последните 24 часа на Острова са починали над 500 души. Здравното министерство призова всеки желаещ да се изследва за COVID-19, да се регистрира на интернет сайт. Само няколко часа по-късно, обаче, страницата беше недостъпна заради огромния брой потребители.

ФРАНЦИЯ

По 700 000 теста седмично предвиждат да направят френските власти преди 11 май, когато ще отпаднат някои ограничения. Кафенетата и ресторантите ще останат затворени. Парижани да очакват с нетърпение момента, в който ще могат да излизат без да показват документи, но ще продължат да се пазят.

Ерве, пенсионер: Ще продължа да нося маска. Мисля, че ще продължим да спазваме и дистанция, да не се прегръщаме и целуваме така, както правехме преди. Ще трябва да свикнем с новата "нормалност", но е хубаво да не те спират полицаи на всяко излизане.

САЩ
Броят на жертвите в САЩ надхвърли 51 000. Според губернатора на Ню Йорк, е все по-сигурно, че вирусът е пренесен там от Европа, а не от Китай.
След като стана обект на подигравки, заради предложението си хората да си инжектират дезинфектант, Доналд Тръмп реши чувствително да съкрати ежедневния брифинг за COVID-19 и отказа да отговаря на въпроси.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Бойко Борисов инспектира отсечка от АМ "Хемус"
Премиерът Бойко Борисов инспектира отсечка от АМ "Хемус"
Почнаха преговори за подновяване на Висшата лига
Почнаха преговори за подновяване на Висшата лига