НОВИНИ

Интронизацията на новия български патриарх Даниил в катедралния храм "Св. Александър Невски" (ОБЗОР)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
21:00, 30.06.2024
Чете се за: 06:10 мин.
У нас
Слушай новината

В катедралния храм "Свети Александър Невски" се състоя церемонията по интронизацията на новия български патриарх Даниил.

С "Достоен, достоен!" четвъртият патриарх след възстановяването на Българската патриаршия в средата на миналия век беше посрещнат в патриаршеската катедрала, за да бъде интронизиран, час след като беше избран. При обявяването на решението на Патриаршеския избирателен събор, епископ Герасим припомни ключови моменти от църковната ни история от времето на цар Борис Първи - Покръстител.

Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Светия синод: "През 919 година Българската църква придобива окончателно статут на Първата църква, след основаните от Апостолско време и признати от най-висшия църковен форум Вселенските събори, като автокефална, първородна църква - дъщеря на Великата Христова църква в Константинопол."

На Негово светейшество Даниил, архиереите от Светия синод сложиха инсигниите на патриаршеското достойнство, които го отличават като пръв сред равни и му облякоха зелената патриаршеска мантия.

Негово светейшество † Даниил, патриарх български и митрополит софийски: "Ти, Господи, Владико мой, дарувай дух на разум на моето незнание. Осени моите дела с дух на страхопочитание към теб."

Новият патриарх се обърна към духовенството и към вярващите.

Негово светейшество † Даниил, патриарх български и митрополит софийски: "Ще се старая единството в Христа и братолюбното служение със събратята архиереи на Светия синод, в дух на взаимно уважение и подкрепа при общата ни грижа за духовното ни папство - да бъдат ръководните принципи в съвместното ни служение като предстоятел православната ни църква и Светия синод, за да се слави Бог чрез Господа в Духа светий, Отец и Син и дух свети. В съвременния свят, в който живеем сме свидетели как бунтът на мнозина човеци срещу Бога води до узаконяване и налагане греха за норма в човешкото общество. За съжаление размиването на понятията за добро и зло, за истина и лъжа, оказва своето неизбежно влияние върху църковният народ и междуцърковните отношения."

Патриарх Даниил беше поздравен от Вселенския патриарх Вартоломей, който отбеляза, че присъствието му тук днес е едно събитие, което се случва за първи път в църковната практика.

† Вартоломей, Вселенски патриарх: "Целуваме ви и с дълбока любов и изрядна почит ви прегръщаме, Ваше блаженство, по случай избора ви и възгласяме Достоен! Открива се нова епоха. Тя трябва да е белязана от надмогване на историческите трудности на изолацията и самодостатъчността и да открие пътя за възвръщане на църковността в междуправославните отношения. Моля ви, да постъпвате достойно със званието, за което сте призвани, и залагате за запазването единството на духа чрез връзките на мира."

Към новия патриарх се обърна и държавният глава Румен Радев, който пожела на Негово светейшество здраве, дълголетие и благополучни дни начело на Българската патриаршия.

Румен Радев, президент на Република България: "Ние отправяме поглед към Вас с надеждата да отстоявате единството и автокефалността на нашата Църква и добруването на България. Независимостта на Българската Патриаршия е безценно наследство от нашето славно, многовековно минало. Тя е обединявала българския народ, тя го превела през много изпитания. Тя и днес е всеотдаен покровител на християнската вяра и националното ни съзнание."

След интронизацията новият патриарх, висшия клир, духовниците и гостите застанаха за обща снимка пред катедралния храм.

БНТ: Изпитанията пред Вашето служение какви са?

Негово светейшество † Даниил, патриарх български и митрополит софийски: "Изпитанията ги виждаме всички, много хора живеят отдалечено от вярата, отдалечено от Бога. Наш длъжност, наше задължение е да направим всичко по силите ни, да свидетелстваме, че Бог го има, че е благ. Не можем да разрешим ни най-малкия проблем без него. Господ го е каза, без мен не можете да вършите нищо. Ако без него можем да правим нищо, защо се опитваме все така да постъпваме. Все грешим. За това нашата първа грижа е свидетелството за вярата, да се подкрепят хората във вярата."

Почит към новия патриарх отдаде и армията. Държавният глава и Негово светейшество поднесоха венци пред паметника на Незнайния воин и склониха глави пред създателите на българската държава и на българската църква.

снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Крайната десница във Франция води на първия тур на предсрочните парламентарни избори
Крайната десница във Франция води на първия тур на предсрочните парламентарни избори
Спалети с неадекватни оправдания след отпадането от Евро 2024
Спалети с неадекватни оправдания след отпадането от Евро 2024