НОВИНИ

Ирина Винер: Никога повече няма да играем без знамето и химна на Русия

ирина винер никога повече играем без знамето химна русия
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
12:15, 18.12.2023
Чете се за: 02:40 мин.
Спорт
Слушай новината

Президентът на руската федерация по художествена гимнастика Ирина Винер беше категорична, че руските гимнастички повече няма да участват в международни състезания, докато не им бъде позволено те отново да се състезават под руски флаг и да слушат руския химн.

В интервю пред агенция ТАСС Винер сподели още, че за нейните гимнастички би било "унижение", ако участват на Летните олимпийски игри в Париж 2024 без знаме и химн.

"Доскоро ние в Европа можехме да претендираме само за едно място на Олимпиадата. Но защо е необходимо? Без знаме, без химн, без фенове, без специален екип, без музика, която избирахме за съчетанията по художествена гимнастика. Ще бъде жалко, ако отидем там. Мисля, че ще бъде много унизително за Русия. Но руската художествена гимнастика определено няма да отиде там и ние никога повече няма да играем без знамето и химна на Русия", коментира главният треньор на националния отбор.

През 2024-а година олимпийската селекция по художествена гимнастика ще се проведе по време на континенталните първенства, но руските гимнастички няма да могат да участват на европейското първенство, след като на 1 декември Европейската гимнастика забрани на представители от Русия и Беларус да участват във всички турнири под егидата на организацията.

На 8 декември пък Международният олимпийски комитет (МОК) разреши на руснаците да участват на Олимпийските игри в Париж с неутрален статут. МОК обяви, че спортистите на двете държави няма да бъдат допуснати до участие в отборните състезания. На лица, които активно подкрепят военни действия, също ще бъде отказано участие в Олимпиадата. В Париж ще бъде забранено показването на официални символи на Русия и Беларус.

Олимпийските игри в Париж ще се проведат от 26 юли до 11 август 2024 година.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НЗОК няма да може да отказва договор на нови болници
НЗОК няма да може да отказва договор на нови болници
Рилски спортист привлече Алън Арнет от Левски
Рилски спортист привлече Алън Арнет от Левски