НОВИНИ

Италия е в политическа криза - ще има ли предсрочни избори

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
06:24, 15.07.2022
Чете се за: 02:45 мин.
По света
Слушай новината

Политическа криза в Италия - премиерът Марио Драги подаде оставка, но президентът Серджо Матарела не я прие. Така премиерът ще трябва да търси нови коалиционни партньори за съставяне на правителство, след като от Движение "Пет звезди" оттеглиха подкрепата си за кабинета.

Със 172 гласа "за" и 39 "против" правителството на Марио Драги спечели вот на доверие в италианския парламент. Въпреки това премиерът реши да подаде оставка. Причината - един от ключовите партньори в управляващата коалиция движението "Пет звезди" обяви, че оттегля подкрепата си от кабинета.

И така с думите "коалицията на националното единство вече не съществува" Драги се отправи към президента Серджо Матарела с намерение да подаде оставка. Но неуспешно. Според Матарела трябва да бъде направен нов опит за сформиране на коалиция, а времето за предсрочни избори не е настъпило. Трудно съставена преди сега нова коалиция изглежда почти невъзможна. За италианците политическата криза е тема, която предизвиква остри реакции.

До раздора в коалицията се стигна, след като популисткото движение "Пет звезди" на Джузепе Конте отказа да участва в гласувания вот на доверие на кабинета като част от процедура по приемане на пакет от мерки срещу инфлацията.

Всъщност и без техните гласове премиерът Марио Драги има мнозинство в парламента, но бившият управител на Европейската централна банка настоява правителството му да бъде подкрепяно от широк кръг от партии. Членовете на "Пет звезди" обаче не за първи път показват непоследователно поведение в политиката.

От 2018 година насам 162-ма депутати от партията са сменили политическата си принадлежност в даден момент. В подкрепа на Драги се обявиха от дясната "Италия вива" на друг бивш премиер - Матео Ренци. Ако въпреки усилията за потушаване на кризата Италия остане без кабинет, ще се стигне до предсрочни избори. Редовният вот трябва да се проведе през 2023 година.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-малко 23 са вече жертвите на ракетния удар във Виница, сред тях поне 4 деца
Най-малко 23 са вече жертвите на ракетния удар във Виница, сред тях поне 4 деца
Има ли възможност за кабинет в този парламент?
Има ли възможност за кабинет в този парламент?