НОВИНИ

Засега няма да затягат мерките в страната заради COVID-19

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
19:38, 14.07.2022
Чете се за: 03:02 мин.
Още
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Заради COVID-19 няма да се затварят бизнеси, нито ще се изискват ковид сертификати у нас. Уверението с днешна дата е на премиера в оставка Кирил Петков. Той днес се срещна със здравни експерти заради актуализацията на Националния план за справяне с пандемията.

На стотни от червената зона - столицата утре ще бъде оцветена в червено на картата по заболеваемост. Скоро ще я последват Бургас и Варна. Пикът на заразата се очаква през август според здравните власти. Вероятно и чак тогава личните лекари ще могат да издават безплатни направления за антигенни тестове.

"Опитваме се да убедим Здравната каса да се направят някои промени, така че да облекчим достъпа на пациенти през личния лекар директно до диагностика без да се разкарват където и да е", заяви Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор.

Над 800 души са постъпили в болница след усложнения от ковид инфекция в последните 14 дни. На този фон от Здравната инспекция във Варна настояват за разкриване на допълнителни пунктове за ваксинация.

"На нас ни се отразява малко трудно, защото всичко идва при нас. Три от ДКЦ-тата правят тези ваксини – Другите ДКЦ-та няма как икономически да оправдаят още две места, на лекар и сестра, които да имунизират, няма как да им заплащат", коментира д-р Анка Баева - началник отдел “Пандемичен контрол”, РЗИ-Варна.

Според властите обаче лятото ще бъде спокойно и нови мерки не се налагат. С приемането на актуализирания план за справяне с пандемията ще се върнат маските в болниците и социалните заведения, но не и в градския транспорт. Обясниха ,че актуализация е нужна заради промени в Закона за здравето. Така здравният министър и Министерския съвет ще могат при необходимост да налагат ограничения.

"Искам ясно да заявя на всички - няма и не се предвижда ограничение за затваряне на бизнеси, не се предвижда изискване за ковид сертификати в страната и няма предвиждане за ограничения в движението. Искам да успокоя абсолютно всички, че следим ситуацията много внимателно, но данните показват, че българите могат да имат едно спокойно лято", заяви Кирил Петков - министър-председател в оставка.

Сред основните показатели на плана за справяне с пандемията остава средната заетост на болничните легла в петте региона, на които условно е разделена страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Андрей Михайлов, ИТН: Диалогичността от наша страна е гарантирана
Андрей Михайлов, ИТН: Диалогичността от наша страна е гарантирана
Спорно остава дали Георги Семерджиев е имал спътници в катастрофиралия джип (ОБЗОР)
Спорно остава дали Георги Семерджиев е имал спътници в катастрофиралия джип (ОБЗОР)