Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Румен Гечев: БСП ще направи всичко възможно да формира нов кабинет, но не на всяка цена

от БНТ
19:17, 14.07.2022
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Ще участваме в консултациите при президента, защото покана е по разписание на Конституцията и се намираме в много сложна обстановка. Ние се отнасяме с уважение към президентската институция и президента, независимо че не бяхме на предишните консултации при онези обстоятелства. Това подчерта в студиото на “Още от деня” депутатът от “БСП за България” проф. Румен Гечев - заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание.

По думите му намерението на БСП е да направи всичко възможно да формира нов кабинет, но не на всяка цена.

“Не допускам, че ще има различия между четирите партии, които досега бяха в коалицията, по отношение на икономическата програма, тъй като ние постигнахме едно добро съгласие, работихме добре и не сме имали различия. Имахме различия, и то сериозни, по външнополитически въпроси, а някои от тях имат пряко отношение към българската икономика”, обясни той.

И Гечев даде примери - “решенията за газа, решението да не плащаме и в рубли заедно с още две-три страни, макар че останалата част от Европа се съгласи, изготвянето на руските дипломати”.

“БСП открито и остро изрази своето несъгласие, но пак заради интересите на страната бяха направени временни компромиси. Сега се вижда, че ние сме били прави и компромиси с енергийната сигурност на държавата няма да правим”, категоричен беше той.

За него е много притеснително, че до момента България все още няма договори, осигуряващи доставки на природен газ.

“Ние прибързано и неадекватно си отрязахме единия клон. В ситуация сме, при която тръбата минава през България, но ние няма да ползваме газа от тази тръба, а ще ходим на 10 000 км да чакаме корабчето от САЩ. Много хубаво, но нямаме договор със САЩ - дойдоха две корабчета, а месечно трябва да идват по два кораба с по 135 хил. тона втечнен газ. Тоест в момента ние нямаме осигурени доставки в средносрочен, да не говорим в дългосрочен, план. Това е тревожно и България има нужда от правителство, което да проведе тези разговори”, отбеляза депутатът от “БСП за България”.

По думите му БСП настоява да се водят преговори с всички потенциални доставчици на газ за страната - САЩ, Катар, Алжир и “Газпром”.

“Не виждам защо нашата страна трябва да се откаже от “Газпром” след като Европа не го прави”, допълни той.

Какво още каза Румен Гечев вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Спорно остава дали Георги Семерджиев е имал спътници в катастрофиралия джип (ОБЗОР)
Спорно остава дали Георги Семерджиев е имал спътници в катастрофиралия джип (ОБЗОР)
Родителите ще могат да взимат болнични за карантина на деца до 12 години
Родителите ще могат да взимат болнични за карантина на деца до 12 години