НОВИНИ

Парламентът в Скопие прекрати до утре обсъждането на френското предложение за начало на преговорите с ЕС

Александър Марков
от Александър Марков
19:48, 14.07.2022
Чете се за: 04:17 мин.
По света
Слушай новината

В парламента в Скопие започнаха дебатите по френското предложение за начало на преговори с Евросъюза. Очаква се дебатите да продължат дни, на фона на протести, организирани от опозицията.

В този ключов момент председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен посети Северна Македония. В специална реч пред депутатите тя обяви, че Евросъюзът очаква страната, стига да приеме предложението.

Урсула фон дер Лайен каза три неща на Скопие: т.н. македонски език е на македонците и ЕС уважава това; двустранни въпроси като историята не са част от преговорната рамка; приемете предложението.

През последните седмици опозицията и протестиращите твърдят, че френското предложение на практика води до непризнаване именно на езика им и че историята ще е част от преговорната рамка.

Българската позиция остава ясна: НС преди седмици препотвърди казаното ясно още през 2019-а: нищо в процеса на присъединяване на РСМ не може да се счита за признаване от страна на България на съществуването на т.н. македонски език.

Според преговорната рамка двете страни ще направят едностранни декларации относно езика. Какво ще съдържат те, е засега неясно, но е близо до ума, след като имаме позиция на Парламента.

След като се срещна с цялото висше политическо ръководство на Република Северна Македония, председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен призова депутатите в Собранието на страната да направят "последната, решителна крачка" напред. Да приемат предложението.

"Трябва да се възползваме от възможността пред нас: да започнем преговори за членство и да работим заедно по пътя ви към ЕС. Можем да направим това още следващата седмица, като приемете френското предложение", заяви Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия.

Докато говореше фон дер Лайен, опозиционната ВМРО-ДПМНЕ издигна плакати с лозунги "Не на ултиматума", а заедно с "Левицата" скандираха "предатели" към управляващите.

"Скъпи македонци, слушах внимателно притесненията ви относно македонския език и идентичност. Няма съмнение, че македонският език е вашият език".

"Ние напълно уважаваме това. Точно затова ревизираното френско предложение се отнася към македонския език, без забележки от ЕС", заяви Урсула фон дер Лайен.

Фон дер Лайен заяви, че двустранни въпроси, като интерпретацията на историята, не са условия в процеса на преговори. Речта ѝ беше прекъсвана от възгласи: "Предатели" и "Фашисти", отправени от опозицията. Съорганизаторът на протестите от "Левицата" Димитър Апасиев дори сложи лозунг "Не на ултиматума" на трибуната пред нея.

Пред депутатите Димитър Ковачевски заяви, че червените линии на Скопие са защитени. И ги призова към отговорност.

Изказването на Ковачевски беше на практика саботирано от опозицията. Скандирания и вувузели заглушиха думите му, че "македонският език е признат от ЕС".

Опизиционната християндемократическа ВМРО-ДПМНЕ и днес организира протести около Собранието срещу "българизацията" на страната.

Засега има мнозинство за френското предложение в Собранието - управляващият СДСМ и албанските партии имат около 70 гласа от 120 депутати.

Ако предложението бъде прието, се очаква среща, на която външните министри на двете страни да подпишат двустранния протокол. Той ще е втори от подписването на Договора за добросъседство от 2017-а. Именно този протокол, обаче, е ябълката на раздора в Скопие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преди утрешните консултации - какви са нагласите на партиите за третия мандат?
Преди утрешните консултации - какви са нагласите на партиите за третия мандат?
Андрей Михайлов, ИТН: Диалогичността от наша страна е гарантирана
Андрей Михайлов, ИТН: Диалогичността от наша страна е гарантирана