НОВИНИ

Андрей Михайлов, ИТН: Диалогичността от наша страна е гарантирана

bnt avatar logo
от БНТ
19:47, 14.07.2022
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Съществуването на Временната комисия, която ще следи доставките на петрол до "Лукойл" беше обсъждано около 3 часа на заседание на Народното събрание вчера. Целта ѝ е да се види какви са доставките на суров петрол в рафинерията в Бургас, какво е преработваното количество, а също и какви количества са дистрибутирани извън България и на националния пазар", каза в "Още от деня" Андрей Михайлов, заместник-председател на Комисията по конституционни и правни въпроси, депутат от ИТН.

По думите му все още предстои да се реши дали 47-ият парламент ще приключи работа, затова и не е безсмислено създаването на подобна комисия. "Консултациите с политическите партии ще бъдат утре и тогава ще се чуят позициите им", допълни Андрей Михайлов.

На кого ще бъде връчен третият мандат зависи от президента. Андрей Михайлов изрази предположение, че решението на държавния глава ще бъде формулирано след като чуе участниците в консултациите.

Андрей Михайлов подчерта, че нагласите на "Има такъв народ" са за диалогичност. Изрази мнение, че при наличието на външнополитически и икономически проблеми, при потенциални рискове около цялата страна, всяка от партиите в парламента е длъжна да направи възможното по силите си, за да задържи страната на повърхността на тези кризи.

"В този смисъл диалогичността от наша страна е гарантирана", заяви Андрей Михайлов.

Той определи като проблем кризата на доверието.

"Законопроектът за КПКОНПИ има множество правни дефицити и се нуждае от тяхното изчистване. Спорна е фигурата на разследващия инспектор. Тя е на ръба на конституционно допустимото, защото съчетава в себе си едновременно ролята на оперативния работник, следователя и на моменти е свръховластена", обясни Михайлов.

"Самата нова комисия за противодействие на корупцията - колегиалният орган, е разписано, че ще подпомага дейността на разследващите инспектори. Не ще ги контролира - ще ги подпомага. Това означава, че те са поставени над колегиалния орган", каза Андрей Михайлов и допълни, че затова от ИТН искат обществено обсъждане, за да се създаде наистина работещ акт.

Главата с борбата с корупцията винаги е била приоритет, коментира той и призова да се преживеят казаните думи и да се работи професионално в тази посока.

Относно бъдещето на "Има такъв народ" Андрей Михайлов смята, че всяка партия преживява трудни моменти, преживява моменти на раздяла, но това не застрашава бъдещето на самата партия.

Вижте целия разговор във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парламентът в Скопие прекрати до утре обсъждането на френското предложение за начало на преговорите с ЕС
Парламентът в Скопие прекрати до утре обсъждането на френското предложение за начало на преговорите с ЕС
Засега няма да затягат мерките в страната заради COVID-19
Засега няма да затягат мерките в страната заради COVID-19