НОВИНИ

Италия срещу Полша в големия финал на Евроволей 2023 за мъже

Борил Гочев
от Борил Гочев
08:37, 15.09.2023
Чете се за: 03:15 мин.
Спорт
италия полша големия финал евроволей 2023 мъже
Снимка: БТА
Слушай новината

Отборите на Италия и Полша се класираха за големия финал на европейското първенство по волейбол за мъже, след като в полуфиналите елиминираха съответно Франция и Словения.

Пред родна публика в Рим "Скуадра Адзура" продължи успешно защитата на трофея си от 2021-а година и срази французите с 3:0 (25:21, 25:19, 25:23) гейма за радост на около 11 000 души по трибуните.

Двубоят беше равностоен единствено в първата част, когато се задържаха в битката до 18:18, но впоследствие италианците направиха 4 поредни точки по пътя си към успеха с 25:21.

Във втория и третия гейм пък действащите европейски и световни шампиони съумяваха да се откъсна рано в резултата и до края да запазят преднината си, за да се класират на своя общо 12-и финал на европейско първенство.

Юри Романо стана най-резултатен за победата със своите 15 точки, а Даниеле Лавиа добави 13. От другата страна Бартоломи Шинениезе завърши с 10 пункта.

Малко по-рано в първия полуфинал пък Полша срази Словения с 3:1 (23:25, 25:21, 25:20, 25:21) гейма след обрат и така попречи на селекцията на Джордже Крецу да се класира за своя трети пореден финал на европейско първенство и общо четвърти в последните пет издания на шампионата.

Словенците измъкнаха драматично първия гейм с 25:23, но оттам нататък "Дружина полска" пое изцяло контрол върху събитията на игрището и водени от своята натурализирана кубинска звезда Вилфердо Леон поляците стигнаха до пълния обрат.

Именно Леон бе над всички за успеха със своите 25 точки, а Лукаш Качмарек добави 14. За Словения Клемен Чебул и Рок Можич завършиха с по 14 пункта.

По този начин Полша ще играе на своя първи финал от Евроволей 2009 насам, когато тимът триумфира за първи и досега единствен път с европейската титла след успех в спора за трофея срещу Франция.

Сблъсъкът между Италия и поляците в събота вечер от 22:00 часа българско време в Рим пък ще бъде повторение на финала от световното първенство миналата година, когато "Скуадрата" селекцията на Никола Гърбич насред Катовице, за да триумфира на Мондиала.

В съботната вечер от 19:00 часа българско време пък Словения и Франция ще излязат един срещу друг в спор за бронзовите медали от Евроволей 2023.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министърът на образованието: Пред тази учебна година има много предизвикателства
Министърът на образованието: Пред тази учебна година има много предизвикателства
Иво Тренчев: Първото полувреме бе по-добро за нас, но в края загубихме организация в играта
Иво Тренчев: Първото полувреме бе по-добро за нас, но в края загубихме организация в играта