НОВИНИ

Италия затяга мерките срещу трафика на хора след трагедията с мигранти край Калабрия

италия затяга мерките трафика хора трагедията мигранти калабрия
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
21:23, 09.03.2023
Чете се за: 03:17 мин.
По света
Слушай новината

Премиерът на Италия Джорджа Мелони заяви, че нейното правителство е одобрило ново постановление, с което страната затяга мерките в борбата срещу трафика на хора, предаде АНСА.

Постановлението беше прието на специално заседание на кабинета, което се проведе в кметството на курорта Стекато ди Кутро. Край бреговете на това населено място 26 февруари лодка с мигранти се разби в скали в морето и 72 души намериха смъртта си. Мелони реши да проведе заседанието на министерския съвет именно там, за да отдаде почит на жертвите на крушението.

На пресконференция премиерът каза, че постановлението въвежда нов тип престъпление за онези, които причиняват смърт или сериозна травма при трафик на хора. Това престъпление ще се наказва с до 30 години затвор.

Мелони заяви, че мерките в законопроекта показват, че правителството е решено да победи трафика на хора, който е в основата на трагедията в Стекато ди Кутро.

"Нашият отговор на случилото се е да проявим още по-голяма твърдост. Ние ще направим всичко, което е необходимо да се направи, за да победим тези престъпници", заяви Мелони.

Постановлението също така установява система от квоти за разрешителни за работа за страни, които сътрудничат с Италия по миграционния въпрос и успяват да разубедят своите граждани да не потеглят към Европа нелегално. Това сътрудничество с тези страни ще включва и комуникация в самите тях, като там на хората ще се разяснява как стоят нещата с незаконната и законната миграция.

Мелони също така повтори призивите на Рим за намеса на международно и европейско ниво в борбата с незаконната миграция.

Тя каза, че е организирала заседанието на министерския съвет в Стекато ди Кутро, за да благодари на местните хора за начина, по който те са реагирали на бедствието с мигрантите, като са подпомогнали оцелелите и родните на жертвите, дошли там. Мелони добави, че е събрала министрите си в Стекато ди Кутро и, за да отправи конкретен сигнал, че вниманието на правителството върху този случай не е отслабнало.

"За първи път заседание на министерския съвет се провежда на място на подобна трагедия", каза Мелони.

Освен Мелони откри паметна плоча за жертвите на крушението. Тя се намира в кметството на града.

Министрите обаче бяха посрещнати днес и с протести, най-вече заради изказване на вътрешния министър Матео Пиантедози, който намекна, че мигрантите, рискуващи живота си, доверявайки се на трафиканти за опасното прекосяване на Средиземно море, са безразсъдни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортинг Лисабон и Арсенал не се победиха в голово шоу и оставиха всичко за реванша
Спортинг Лисабон и Арсенал не се победиха в голово шоу и оставиха всичко за реванша
Треньорът на Джокович: Ноле не се е отказал да играе на турнира "Мастърс" в Маями
Треньорът на Джокович: Ноле не се е отказал да играе на турнира "Мастърс" в Маями