НОВИНИ

Ивайло Иванов: Можех да съм европейски шампион

bnt avatar logo
от Калоян Николов
11:54, 22.04.2021
Чете се за: 01:56 мин.
Бойни спортове

Българската федерация по джудо премира Янислав Герчев и Ивайло Иванов с по 1500 лв. за петото им място на европейското първенство за мъже и жени в Лисабон.

По традиция ръководството на централата начело с доц. д-р Румен Стоилов и неговият заместник Даме Стойков стимулира всеки успех на състезание от висок ранг, като средствата се осигуряват изцяло от спонсори.

"Хората, които разбират от джудо, знаят, че 5-о място е малък финал", напомни доц. Стоилов и благодари на момчетата, "които правят нечовешки неща", не се прибират вкъщи по цяла година заради лагери и състезания, между които няма пауза.

"Пето място за хората, които разбират от спорта джудо, е финал за бронзов медал. Ние от федерацията считаме, че това е повече от достойно представяне. Всички, които се занимават с този спорт, правят нечовешки неща. Ние никога не обсъждаме съдийството, но Ивайло можеше да отиде на финал, а той игра за бронза. От турнири и подготовка тези състезатели не се прибират с месеци по домовете си. Наградите от федерацията са символични, двамата получават по 1500 лева. Министерството на спорта също се е погрижило за финансови стимули", каза президентът Румен Стоилов.

Даме Стойков, вицепрезидент на федерацията, пък заяви че с успехите на най-добрите ни състезатели, интересът към джудо е нараснал с 40 процента. А на последното състезание е имало над 400 деца:

"За последните две години двойно са се вдигнали картотекираните джудисти. Добре върви и младежкият национален отбор. Имаме юноши и девойки, от които след 2-3 години също ще очакваме успехи. Това много ни радвам. Надявам се да продължим да работим и да развиваме спорта"

Старши треньорът Атанас Герчев също, обяви че е доволен от представянето на състезателите в Лисабон:

"Европейското беше етап от подготовката за олимпийските игри и трупане на точки за ранглистата. Няма как в рамките на няколко месеца да гоним няколко върха. Янислав 5 пъти сваляше килограми, за да влезе в категория. Ивайло 40 дни не беше добре и тренираше на 50 процента, по показа стабилна игра".

Самият Ивайло Иванов разкри, че спокойно е можел да вземе медал, дори да стане европейски шампион"

"Никога не съм доволен от представянето си, когато не съм на стълбичката. Най-омразното нещо за мен е да бъда толкова близо до финала. Можех и европейски шампион да стана. По-скоро съм доволен, че успях да направя хубави борби срещу топпротивници. Успях да победи първия и втория в ранглистата. Може би имах малшанс. Борех се на полуфинала със състезател, чиято борба съдиите поощряват, но за мен тя не е присъща. Той не тръгва да хвърляния, а само прави активност. И съдиите го толерират....Но аз си имам рутина, точки, подготвям се за световното и постепенно се изкачвам нагоре, в добър ритъм, достатъчен за медал. Надявам се на световното и олимпийските игри да си получа реванша“, сподели в Пресклуб "България" най-добрият ни джудист.

Янислав Герчев призна, че от това първенство е със смесени чувства:

"Надвих двама сериозни съперници – руснака и португалеца. Малко не ми достигна за медал. Имах някои грешки в борбата, ще работя върху тях. Голяма цел е олимпиадата. За последните три месеца пет пъти свалям килограми, трябваше да сваля 7 кг., имаше и натрупана умора. На европейското първенство се чувствах добре физически, но не то е крайната цел. Иронията е, че на този шампионат не взех точки, защото и миналата година отново бях пети. Благодаря на федерацията, на Министерството на спорта, на Академията на МВР за подкрепата".

След световното първенство в Будапеща (Унгария) през месец юни ще се знае колко точно квоти ще има България в джудото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВнР: ЕС категорично осъжда незаконните действия на Русия в Чехия
МВнР: ЕС категорично осъжда незаконните действия на Русия в Чехия
Даниел Митов: ГЕРБ няма да върне мандата днес
Даниел Митов: ГЕРБ няма да върне мандата днес