НОВИНИ

Ивайло Мирчев: Вероятно ще получим достъп до Шенген първо по въздух

Нямам съмнения, че ветото на президента за БТР-ите ще бъде преодоляно, заяви депутатът

bnt avatar logo
от БНТ
18:29, 04.12.2023
Чете се за: 04:02 мин.
У нас
Слушай новината

България вероятно ще получи шанс за Шенген съвсем скоро. Възможно е достъпът да бъде разделен на въздушен, сухопътен и морски, като вероятно първо ще получим достъп по въздух. Това коментира в "Още от деня" депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев.

България изпълнява всички критерии за членство, но основният ни проблем е върховенството на правото - това от години се знае и се говори на най-различни нива, посочи Мирчев.

"Когато страните от Шенген знаят, че един от партньорите съдът и прокуратурата не работи добре, нямат гаранция, че в определени ситуации нашата страна ще реагира адекватно. След като ни бъде даден този шанс и България си изпълни заявките, касаещи съдебната система, нямам съмнение, че ще получим и сухопътен достъп и то още през 2024 г."

Мирчев призва, че ПП-ДБ правят тежки компромиси в управлението и осъзнават, че те могат да им струват всичко. "Цената ще я разберем, като отидем на избори", коментира той.

"Казали сме още 2021 г. преди поредицата от избори, че ще се обърнем към ДПС и всички останали партии по отношение на промените в Конституцията. Всяка от тях реагира различно, но не трябва да имаме илюзии - на нас ни трябват 160 гласа".

Ивайло Мирчев няма съмнения, че ветото на президента за БТР-ите за Украйна ще бъде преодоляно, но посочи, че партиите са били изненадани

"Няма логика в него. Всички мотиви, описани от президента, вече са изговорени в зала няколко пъти, включително и в комисията по отбрана".

Хората трябва да разберат, никой не отслабва българската армия, защото тези БТР-и никога не са били в армията, а в жандармерията, заяви депутатът. По думите му въпросните машини стоят на склад от близо 40 години, а освен това лично е отправил въпрос към министъра на вътрешните работи дали могат да се използват след наводненията в Царево.

"Отговорът беше, че Гражданска защита има достатъчно такива машини. в Царево тези БТР-и не бяха използвани, защото имат определена специфика на работа - т.е. не може да използваме 40-годишни БТР-и, за да спасяваме хора от наводнения".

Мирчев попита защо по време на двете служебни правителства президентът не е прехвърлил БТР-ите в употреба на Гражданска защита. Определи мотивите на Радев около ветото като "примитивен популизъм и опит за манипулация на гражданите".

"Специалисти казаха, че никога подобен тип БТР-и не са ползвани и на границата. те не могат да противодействат на влизането на бежанци. Тези БТР-и не са използвани дори по времето на Студената война по българската граница. Това е обида и към българските граничари - ние вместо да им купим модерна високопроходима техника, им даваме бронирани машини".

По думите на депутата в Украйна БТР-ите ще бъдат модернизирани и пригодени за полеви условия.

Вижте разговора във видеото.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Павел Колев отвърна на обвиненията на Венци Стефанов относно Евро 2015
Павел Колев отвърна на обвиненията на Венци Стефанов относно Евро 2015
Венцеслав Стефанов за мача Славия-ЦСКА: Утре ще бъде Баташко клане
Венцеслав Стефанов за мача Славия-ЦСКА: Утре ще бъде Баташко клане