НОВИНИ

Иван Гарелов за наградите "Св. Влас": Важно е да има силна журналистическа позиция

bnt avatar logo
от БНТ
19:47, 05.06.2023
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Наградите за телевизионна журналистика се провеждат за 13-и път, но тази година е включена и публиката в това да оценява журналистите. Тази идея сработи. Целта беше да привлечем просветената и взискателна публика в този процес, за да покаже и тя своето отношение към тези личности и така нейното въвличане издига и критериите към самите журналисти. Това заяви в студиото на "Още от деня" журналистът Иван Гарелов, който е председател на сдружение "Награди за телевизионна журналистика "Св. Влас".

На въпроса как се избират най-добрите, Гарелов посочи, че най-важното е да има силна професионална журналистическа позиция, да се отразяват сериозни проблеми, било международни или вътрешни, с голям професионализъм или показвайки нов път, нови търсения в професията, което е очевидно за Александър Марков.

"Той започна с едни репортажи в началото на войната преди една година и показваше това, което става в момента. Но след това направи един документален филм, където чрез съдбата на отделни хора показа пораженията, които войната нанася върху потърпевшите. Това беше много силно. Нямаше никакъв разнобой в журито, бяхме единодушни."

Репортерът на БНТ Александър Марков с голямата награда от конкурса "Свети Влас"

Предложението за "Бразди" дойде от проф. Ивайло Знеполски, който много патетично ни убеди колко е важно да наградим това предаване, разказа журналистът.

По отношение на развитието на журналистиката днес той коментира, че в някои области се постига успех, в други - не толкова.

"Това, което не ми харесва е липсата на достатъчно смелост и критичност, при отразяването на вътрешно-политическите събития. Всичко протича много равно, по еднакъв начин по всички телевизии и от това ми става малко скучно."

Свободата не е изискване да бъдеш критикар, това е свободата на мисълта, на фантазията, полет при реализацията, да постигнеш това, към което си се устремил, независимо от обстоятелствата, да преодоляваш всякакви трудности, коментира Иван Гарелов.

Вижте целия разговор във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК иска ясни правила за прилагането на изкуствения интелект
ЕК иска ясни правила за прилагането на изкуствения интелект
Български и румънски полицаи задържаха съвместно трима телефонни измамници
Български и румънски полицаи задържаха съвместно трима телефонни измамници