НОВИНИ

Проектокабинетът: Реакции на политическите партии

Милена Кирова
от Милена Кирова
17:39, 05.06.2023
Чете се за: 02:45 мин.
Политика
Слушай новината

Ще има ли редовно правителство? ГЕРБ-СДС имат 69 народни представители, а "Продължаваме промяната - Демократична България" - 63, или 132 общо. Така двете най-големи коалиции си осигуряват мнозинство според предварително декларираните намерения.

На извънредното заседание утре, Народното събрание ще обсъди и гласува предложения проектокабинет с първи ротационен премиер Николай Денков.

Парламентът гласува утре кабинета "Денков - Габриел"

"Той представя кандидатите за министри и структурата на кабинета, прави или не прави респективно политическо обръщение, декларация, приоритети на управлението. След което има възможност за дебат. Аз мисля, че има заявено политическо мнозинство, така че тук въпросът е на решение и на това, което ще видим на таблото", коментира председателят на Народното събрание Росен Желязков.

"Няма пречка да се гласува и на извънредно заседание. Мисля, че от доста време чакаме редовно правителство, така че е обосновано свикването и на извънредно", каза Никола Минчев, заместник-председателят на НС.

"Дълго време чакахме редовно правителство - ами 2 години, в което имахме едно редовно правителство, дано това, което утре ще бъде гласувано да бъде по-успешно", добави Желязков.

От политическата партия "Възраждане" готвят протест.

"От 20 министри - 14, или 70% са свързани със САЩ. Вие, които гласувахте за ПП-ДБ - доволни ли сте от вашия вот? Вие, които гласувахте за ГЕРБ - доволни и сте от вашия вот?", попита лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Стана ясно, че "Има такъв народ" ще гласуват против кабинета.

"Доживяхме може би най-неморалното правителство да се предлага в историята на България. От едната страна са ПП и ДБ, които се саморазкриха като хора, за които закони и морал не важат. От другата страна са ГЕРБ и ДПС, които ще носят същата морална вина, защото те си дават благословията за подобен тип управление", коментира председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

ДПС и БСП днес се въздържаха от коментар.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тревожно проучване: Океан от пластмаса залива Земята
Тревожно проучване: Океан от пластмаса залива Земята
ПП призовават Бойко Борисов доброволно да си даде имунитета
ПП призовават Бойко Борисов доброволно да си даде имунитета