НОВИНИ

Ивет Горанова е финалистка на световното първенство по карате

Останалите българи приключиха участие в надпреварата

Ивет Горанова
Снимка: Startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
20:53, 25.10.2023
Чете се за: 03:27 мин.
Спорт
Слушай новината

Олимпийската шампионка от Токио 2020 Ивет Горанова постигна пет поредни победи, а на полуфиналите елиминира своята най-голяма съперничка Анжелика Терлюга (Украйна) и се класира за финала на световното първенство по карате в унгарската столица Будапеща.

В категория 55 килограма "кумите" Горанова спечели в драматичен двубой срещу вицешампионката от Токио Терлюга с 6:4 в повторение на финала на олимпийските игри в японската столица преди две години.

Срещата беше изключителна във всяко едно отношение. Българката водеше с 5:4 минута и 17 секунди преди края, когато играта трябваше да бъде подновена. Времето обаче не започна да тече, двете си разменяха атаки и Терлюга първоначално спечели с 14:11. От българския щаб подадоха веднага контестация заради съдийската грешка с времеизмерването, която беше уважена и срещата беше подновена при 5:4 минута и 17 секунди преди края. Горанова спечели още една точка и победи Терлюга с 6:4, за да достигне до срещата за златото.

Личен треньор на българката е Йована Прекович, олимпийска и европейска шампионка по карате.

Преди достигането си до полуфиналите българката, която е бронзова медалистка от последните два шампионата на планетата, се наложи на старта над Мадина Садигова (Азербайджан) с 2:1, след което преодоля и Асма Чариф (Франция). В третия си двубой Горанова победи Циу-Пин Ку (Тайван) с 6:0, а после спечели и срещу Фатеме Саадати (Иран) с 1:0.

На финала в събота олимпийската шампионка от Токио 2020 ще спори за златото с представителката на Турция Туба Якън, четирикратна европейска шампионка отборно и индивидуално.

Другите българи приключиха участие. В категория над 68 кг Александра Стублева загуби в първия кръг с 4:6 от Лейла Борхали (Иран).

При мъжете Тодор Нестев (60 кг) постигна две победи - над Расмус Абилдгаард (Дания) с 2:1 и над Джоби Уилсън с 9:1, след което отстъпи на Абдел Али Жина (Мароко) с 0:2.

Александър Стефанов (75 кг) загуби на старта от Енес Булут (Турция) с 3:8, Симеон Стойчев (84 кг) претърпя поражение от Мохамед Аслуви (Либия) с 1:2, а при над 84-килограмовитe Роберто Петров победи в първия кръг Константин Будуи (Румъния) със 7:1, след което отстъпи с 0:8 от Алексей Водчиц (Беларус).

На "ката" Пеньо Пенев постигна победа и загуба.

Световното първенство продължава с българско участие в петък, когато е отборно "кумите" мъже, и в събота с финала на Ивет Горанова.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Кмете, запиши си!": Кои са належащите решения за Пазарджик?
"Кмете, запиши си!": Кои са належащите решения за Пазарджик?
Издирват един от нападателите, ограбили 19 000 лева от възрастен мъж във Видинско
Издирват един от нападателите, ограбили 19 000 лева от възрастен мъж във Видинско