НОВИНИ

Избори 2 в 1 плюс референдум в община Божурище

Жителите не искат да има добив на злато

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
10:51, 09.06.2024
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

Днес в община Божурище освен избори 2 в 1 се провежда и референдум, който беше иницииран от местното население, за да спре инвестиционните намерения за добив на злато в местност "Златуша". Те могат да упражнят своя глас в 12 изборни секции, а референдумът ще бъде признат, ако има 40% активност.

"До референдума се стигна според мен по един лавинообразен начин. Съвсем логично от гражданите към управляващите общината. В последствие всички разбраха, случи се чудото на обединението и разбрахме, че това е единственият адекватен, интелигентен и демократичен начин ние да заявим, че не желаем нашата община да се развива в посока изграждане на мини за добив на каквото и да било", заяви Горица Николова.

"Основното ми притеснение като гражданин и най-вече като родител е въздействието върху въздух, почви, води, животински и растителни видове, заличаване на природни дадености, развиването на такъв тип дейност в близост до многолюдни села, град Божурище. Чистият въздух на общината е и западният вятър на Банкя и София, които също са в близост", мисли Филип Златев.

Екип на "По света и у нас" се свърза с компанията, която има разрешение за проучване. От там заявиха, че сондажните проучвания са безопасни за природата.

"Със сигурност тези проучвания не са част от процес на изграждане на детска градина или училище. Те са основна стъпка на инвеститора, която може да регистрира търговско откритие и на база на това може да му бъде дадена концесия по право за полезни изкопаеми", добави Филип Златев - жител на Божурище.

Той допълни, че подобна инвеститорска идея трябва да бъде съобразена с волята на хората. Горица Николова уточни, че в община Божурище липсва безработица и е многолюдна. По думите й няма логика "нашата община да се развива в такава посока". Беше категорична:

"Ние сме избрали друг път на нашата община".

Яница Георгиева, също жител на Божурище, каза, че вече е гласувала.

"Дадох своя глас за по-доброто бъдеще на нашите деца, за чиста природа. Аз съм учител и майка на две деца. Не мисля, че на територията на нашата община трябва да се изгражда мина. Всички искаме чиста природа и сигурно бъдеще за децата си".

Вижте повече в прякото включване на Петър Желев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Корнелия Нинова: По-високата активност означава по-висока легитимност
Корнелия Нинова: По-високата активност означава по-висока легитимност
Нормално протича изборният ден на територията на област Пазарджик
Нормално протича изборният ден на територията на област Пазарджик