НОВИНИ

Изборно напрежение в село Водолей

bnt avatar logo
от БНТ
18:17, 29.10.2023
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

Напрежение във великотърновското село Водолей. Причината - 60 души с право на глас, регистрирани в населеното място по настоящ адрес. Това провокира местните жители, които са гласували, да останат до края на изборния пред единствената секция и така да не позволят на хора, които не познават, да гласуват в селото им.

Близо 31% e избирателната активност в община Велико Търново към 16:00 часа. Няма сигнали и жалби за сериозни нарушения, подадени в Общинската избирателна комисия. Изключение прави великотърновското село Водолей, където от сутрина има напрежение заради 60 лица с право на глас, регистрирани в населеното място по настоящ адрес. Това провокира напрежение сред жителите, които решиха да пуснат гласа си, но да останат до края на изборния пред единствената секция и така да не позволят на хора, които не познават, да гласуват в селото им.

Хората от Водолей разказват, че част от избирателите, дошли да гласуват в тяхното село имат постоянен адрес тук , но нямат къща, препитание и близки. Някои от новодошлите, пък са регистрирани в необитаеми къщи, което допълнително разгневи местните. И затова се опитаха да попречат на непознатите хора да гласуват .

"Ние искаме честни, справедливи избори. Искаме жителите на село Водолей да изберем кой ще ни управлява през следващите четири години. Не искаме други да идват да ни решават проблемите. Те взимат по 100 лева ли, по колко, не знам. Идват, хвърлят си гласа и заминават."

"Нямат право да гласуват!"

"Не сме ги виждали пък идват да гласуват. Как става това нещо?"

Според официалната статистика хората, които гласуват по настоящ адрес във Водолей, са общо около 60. Това са около 10% от всички, които имат право на вот. Тези, които са се регистрирали в селото през последната година многократно правиха опити да влязат в секцията днес, но успяваха едва на четвъртия или петия. Те твърдят, че са родени в селото и това им дава право да решават неговата съдба. Имаше и такива, които отказаха да кажат къде са регистрирани, но продължиха да чакат, за да гласуват.

"Аз съм си от тук и тук стоя. Аз съм си работник тук. Стоя и чакам си реда и туй то. Не мога да вляза и… скачат да се бият!"

"Аз треперя! Защото има цяла тълпа момчета млади, които казват няма да гласувате тук. Всеки има право – едно единствено право, което държавата ти дава и искам да го ползвам."

Според Секционната избирателна комисия във Водолей изборният закон не е нарушен и всички новодошли са се регистрирали в срок. А полицията през целия ден остана в селото, за да гарантира реда и спокойствието на изборния процес.

Автор: Зорница Илиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Местният вот: Как гласуваха първите във властта?
Местният вот: Как гласуваха първите във властта?
Асен Василев не успя да гласува на днешните избори, обжалва решението пред община Хасково
Асен Василев не успя да гласува на днешните избори, обжалва решението пред община Хасково