НОВИНИ

Асен Василев не успя да гласува на днешните избори, обжалва решението пред община Хасково

Според списъка на ГРАО настоящият адрес на финансовия министър е в Съединените щати

bnt avatar logo
от БНТ
18:09, 29.10.2023
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

Секционна комисия в Хасково не допусна до урните финансовия министър Асен Василев. Причината - той се оказа сред заличените в избирателните списъци. Той обжалва решението пред община Хасково.

Заради изискването за уседналост от 6 месеца финансовият министър Асен Василев се оказа сред многото заличени в списъците за местния вот.

"Г-н Василев не беше открит в избирателния списък, след което го открихме в списъка със заличените лица, където основанието беше, че има настоящ адрес извън България. Поради което направихме отказ той да гласува, тъй като в методическите указания е казано, че трябва да ни предостави удостоверение от община Хасково по чл. 40 плюс декларация, че няма да гласува на друго място", каза Петя Шопова - председател на 28 секция в град Хасково.

Оказа се, че в базата данни на ГРАО от 2000 година за Асен Василев фигурира настоящ адрес на територията на Съединените щати. Пред БНТ Василев призна, че не е проверявал дали присъства в настоящите избирателни списъци в Хасково.

"Честно казано не съм проверявал избирателните списъци, тъй като нямах така или иначе проблеми в предишните гласувания. Имам постоянен адрес в Хасково, не съм регистриран по настоящ адрес никъде другаде, така че този казус от 2000 година за адрес извън страната, как да кажа, не е бил виден за мен. Очевидно последните 6 месеца адресът ми не е извън страната и в момента трябва да извървим целия път от отказ от СИК през ОИК, общината, за да се издаде удостоверение, че последните 6 месеца адресът ми не е бил извън страната, за да мога да гласувам", посочи Василев.

Василев се върна отново в избирателната секция, за да получи официален писмен отказ за недопускане за гласуване - за да може да обжалва пред общинската избирателна комисия.

"Постъпи жалба в 14.20 ч. в ОИК-Хасково от лицето Асен Василев да му бъде издаден удостоверение по член 40 от Изборния кодекс. Такова удостоверение комисията взе решение, че не е компетентна да вземе и съответно да му бъде издадено, препратихме цялата преписка по компетентност на община Хасково, която всъщност е органът да издаде такова удостоверение, в случай че са налице законовите предпоставки", каза Десислава Филипова, зам.-председател ОИК-Хасково.

Репортер: Николай Райшинов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изборно напрежение в село Водолей
Изборно напрежение в село Водолей
БУБА Баскетбол U19 приключи с поражение участието си на Европейската младежка лига
БУБА Баскетбол U19 приключи с поражение участието си на Европейската младежка лига