НОВИНИ

Избягалите от Иран състезателки - Кимия Ализаде и Дина Пурюнес, пристигат на „Рамус София Оупън“ като част от Отбора на бежанците

избягалите иран състезателки кимия ализаде дина пурюнес пристигат bdquoрамус софия оупънldquo част отбора бежанците
bnt avatar logo
от БНТ
10:23, 05.03.2022
Чете се за: 03:10 мин.
Спорт
Слушай новината

Иранските състезателки Кимия Ализаде и Дина Пурюнес пристигат в България като част от Отбора на бежанците, който е заявил участие в 9-о издание на международния турнир по олимпийско таекуондо "Рамус София Оупън". Домакин на надпреварата до 7 март е столичния хотел "Рамада".

23-годишната Ализаде влезе в историята след като по време на Олимпийските игри през 2016 година в Рио де Жанейро, стана първата иранка, която спечели олимпийски медал. През 2020 година бронзовата медалистка от Игрите в Бразилия избяга от родината си заради "лицемерието, лъжите и несправедливостите" на режима в Техеран. По време на Олимпиадата в Токио Ализаде сътвори поредната сензация, след като победи една от на титулуваните състезателки в историята на този спорт Джейд Джоунс (Великобритания)

30-годишната Пурюнес пък през 2015 година напуска Иран и заминава за Холандия. По-късно същата година печели първия си медал от Откритото първенство на Полша.

Тази година в престижният международен турнир са заявени над 1000 състезатели от 62 държави, като надпреварата е с ранг "G2".

Освен двете легендарни ирански състезателки на дожанга при мъжете ще видим носителя на сребърен медал от Игрите в Токио Деян Георгевски (Северна Македония). В заявките са още световните шампиони Симоне Алесио (Италия) и Джауд Ачаб (Белгия), носителят на сребърни медали от първенства на планетата Адриана Иглесиас (Испания), както и вторият в световната ранглиста Рене Валенсуела (Мексико).

Наложените санкции от МОК заради войната в Украйна са причината в турнира да не участват олимпийският шампион от Игрите в Токио Владислав Ларин и световният вицешампион Георги Попов и двамата от Русия.

Финалите на 9-о издание на международния турнир по олимпийско таекуондо "Рамус София Оупън" ще може да наблюдавате пряко в ефира на БНТ 3 в неделя (6 март) и понеделник (7 март) от 16.30 часа.

В първия ден на турнира при подрастващите българските спортисти се представиха отлично като спечелиха 2 златни, 2 сребърни и 5 бронзови медалa. При юношите и девойките шампиони станаха Ерика Карабелева и Християн Георгиев. Със сребро се окичиха Денис Димитров и Теодор Христов, а бронзови медали станаха притежание на Михаела Георгиева, Вероника Жечева, Атанас Сбирков, Мартин Стоянов и Радослав Шабанаков.

Снимки: БФ Такеуондо

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Забраниха на боксьори от Русия и Беларус да участват в международни турнири
Забраниха на боксьори от Русия и Беларус да участват в международни турнири
Георги Свиленски: Стабилността на коалицията се крепи на участието на БСП
Георги Свиленски: Стабилността на коалицията се крепи на участието на БСП