НОВИНИ

Изчезналата криптокралица: Интересни моменти от разследването срещу Ружа Игнатова

Фани Аронова
от Фани Аронова
18:28, 03.11.2021
16634
Чете се за: 03:52 мин.
По света
изчезналата криптокралица ружа игнатова скъп имот лондон
Слушай новината

Българката Ружа Игнатова, известна по света с измамната схема с криптовалута OneCoin, притежава огромен апартамент в елитния лондонски квартал Кенсингтън, съобщава Би Би Си в подкаст, озаглавен "Изчезналата криптокралица".

Това се разкрива по време на започналия през септември в град Мюнстер процес, в който подсъдим е германският адвокат на Игнатова Мартин Брайденбах. Той е обвинен за пране на пари заради прехвърлянето в Лондон на 20 млн. евро за закупуването на луксозния имот през август 2016 г.

Двама съпрузи също са обвинени за източване на пари в измамата, от която само във Великобритания са ощетени хора за над 100 млн. лири.

Любопитният момент в разследването е разказ на бивш портиер в жилищната сграда Абът Хаус. Той си спомня как през 2016 г. видял д-р Ружа Игнатова да се прибира от пазаруване с българи от охраната си.

"Горките двама мъже вървяха зад нея натоварени като магарета и задъхани - сигурно носеха по 20 торби", казва свидетелят, наричан Джеймс.

Той е видял и апартамента от 650 кв. метра с четири спални и басейн. В един шкаф били натъпкани картини на Анди Уорхол.

"Това ми разби сърцето, защото съм учил в колеж по изкуствата", казва още бившият полицай.

Има и принт на Майкъл Мьобиус, показващ кралица Елизабет Втора, която надува балонче от дъвка.

Д-р Ружа е имала вкус не само към вещи от скъпи марки. По-късно се разбира, че в апартамента ѝ е имало произведения на изкуството за около 500 000 британски лири, купени от лондонска галерия. Джеймс се пита дали тя не е влагала богатството си в активи, които може лесно да се изнесат, за да не бъдат конфискувани.

Някои хора от квартала си спомнят обвитата в печална слава българка, съобщава Би Би Си, но тя е живяла там само за кратко през 2016 г. Тогава явно е имала намерение да се установи в Лондон, тъй като е открила офис в елитна сграда и е празнувала 36-ия си рожден ден с пищно тържество в музея "Виктория и Албърт".

Изнесеното в подкаста е част и от Досиетата "Пандора", които разкриват връзки на личности от световния елит с фирми в офшорни зони. За луксозното лондонско жилище се разбира, че то е закупено през фиктивна фирма от офшорната зона на остров Гърнси, но схемата е сложна и засега трудно може да се докаже, че българката е негова собственичка.

През 2017 г. д-р Ружа Игнатова не е посещавала апартамента в Кенсингтън. Известно е, че на 25 октомври се е качила на полет на "Райън еър" от София за Атина и нататък следите ѝ се губят.

Бизнес кариерата на българката започва през 2013 г., когато тя създава криптовалутата OneCoin и превръща начинанието си във финансова пирамида. Игнатова е разследвана в няколко държави, включително в България.

През 2019 г. нейният брат Константин Игнатов е арестуван в САЩ. Той признава пред съда участието си в схемата, която по досегашни данни възлиза на 4 млрд. евро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Куп медали спечелиха младите ни борци от Балканиадата
Куп медали спечелиха младите ни борци от Балканиадата
Сериозен ръст на заразените с ковид и в Чехия
Сериозен ръст на заразените с ковид и в Чехия