НОВИНИ

Изцяло нова и модерна библиотека отвори врати в Бургас

bnt avatar logo
от БНТ
17:20, 02.04.2021
8456
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Слушай новината

Изцяло нова и модерна библиотека отвори врати в Бургас. Сградата на някогашната полуразрушена Немска болница вече е преустроена в културно-образователен център за съвременно изкуство и библиотека „П.К. Яворов", която днес посрещна своите първи посетители.

Първоначално сградата на новата библиотека функционира като немско училище, а след това като болница. В началото на 90-те години на миналия век тя става неизползваема и започва да се руши. Днес обаче тя е превърната в 4-етажна съкровищница за ценителите на книгите и модерните технологии.

"Библиотеката е едно пътешествие във времето. Може да отидем в далечно минало, както и да се преселим в бъдещето. Библиотеката притежава книги от над 200 години. В същото това време сме ориентирани към дигиталните технологии, които да привлекат младото поколение", изтъкна Яна Кършийска, директор на Регионална библиотека „П. К. Яворов" Бургас.

"Беше една неуглена, прашна зала, сграда, а сега е станала една слънчева прелест", каза Стефан Диомов.

А зад всяка врата се крият приятни изненади. Една от тях е т. нар. Z space стена. Тя е закупена основно с образователна цел и ще бъде ползвана от студенти по медицина, които ще могат да правят виртуално операции.

"С тази писалка имаме и дълбочина. Може да се разделя един модел на мускули, кости, нервна система, кръвоносни съдове. Т.е. това би било много полезно за ученици по анатомия, медицина", изтъкна Денис Асламов.

В детския отдел се съхраняват и предоставят на малките читатели над 86 хиляди тома книги. Благодарение на новите технологии, залата е място не само за четене, но и за игри. Най-интересно за децата е интерактивния магичен под, чрез който те трупат знания, докато се забавляват.

"Много сме впечатлени. Аз доведох моя малък син. За първи път виждам наистина старата книга в синхрон с иновацията по този начин представена", споделя Венеана Атанасова.

На 3 етаж на сградата се намира „Заемната за възрастни", където се съхраняват над 200 хиляди книги и библиотечни документи от българската и световната художествена литература.

"Изумен съм от голямото разнообразие, голямо количество литература. Просто човек се затруднява какво да си избере", каза Никола Андреев.

В отдел "Изкуство" се намира уникалната червена телефонна кабина, като в ретро британски филм, която свързва минало и бъдеще. В нея всеки посетител може спокойно да влезе и да проведе дискретно своя телефонен разговор без да пречи на останалите посетители.

Библиотеката разполага с просторно кафене и магазин, а в Центъра за съвременно изкуство има две изложбени зали. Всичко това, както и огромният библиотечен фонд от над 600 хиляди книги, е част от магията на новия храм на книгата. Проектът е на стойност 8 млн. лева и е реализиран с европейско финансиране и с участието на Община Бургас.

Текст: Елеана Цанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опашката от тирове на "Дунав мост 1" намаля
Опашката от тирове на "Дунав мост 1" намаля
Във Франция пожарникари имунизират по домовете срещу COVID-19
Във Франция пожарникари имунизират по домовете срещу COVID-19